Ugrás a tartalomra

Európa számíthat a magyarokra

2019.03.08
10:48
2019.03.08
16:57
Forrás
Pannon RTV
100 esztendő távlatából érdemes újragondolni az összmagyarságot érintő kérdéseket. Ezzel a gondolattal vette kezdetét a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának idei plenáris ülése Budapesten.

Egy újszerű európai küzdelem folyik, mondta nyitóbeszédében az ülést vezető Kövér László. A magyar Országgyűlés elnöke szerint, az EU parlamentje egy identitásromboló hellyé vált. A jó hír azonban, hogy ez a garnitúra a küszöbönálló választásokon leváltható és hazaküldhető.

Kövér László: „Ezáltal esély nyitható Európának és az európai embereknek, hogy ne vesztesei legyenek annak a geopolitikai küzdelemnek, amelyben az Európai Unió jelenlegi vezetői elárulták és cserben hagyták őket. A másik jó hír, tisztelt konferencia, hogy az identitásküzdelemben Európa számíthat ránk, magyarokra, hiszen 1920 óta ebben a műfajban, hogy ne mondjam sportágban Európa legtapasztaltabb nemzete vagyunk, ugyanis nincs még egy olyan európai nemzet, amelynek egyharmada egy évszázada küzd azért, hogy az ellenérdekelt erőkkel szemben megőrizhesse önazonosságát.”

A KMKF képviselőinek Kövér László két javaslatot terjesztett be. Az egyik szerint 2020-tól kezdve a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma minden évben fogadjon el egy közép-európai identitás-jelentést. A másik pedig az volt, hogy a fórum kérje fel a Magyar Országgyűlést és a kormányt, hogy 2020-at nyilvánítsa a nemzeti összetartozás évének.

Soha ennyi változás a világpolitikában és a világgazdaságban nem zajlott, mint jelenleg – ezt már Szijjártó Péter mondta. Magyarország egy Közép-Európa-orientált külpolitikát folytat és az egész Kárpát-medence magyarságáért kiáll, emelte ki Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere. Hozzátette: „8-10 esztendővel ezelőtt szinte minden szomszédunkkal rosszban voltunk. Emlékezzünk arra, hogy milyen volt a magyar-szerb viszony, milyen volt a magyar-román viszony. Hogy a magyar köztársasági elnök nem tudott átmenni Felvidékre. Nem engedték a szlovák hatóságok. Ma ehhez képest teljesen más a helyzet. Történelmi kiegyezés történt Szerbiával, a magyar-szlovák kapcsolatrendszer soha nem volt olyan jó, mint jelenleg, s Magyarország és Románia között is megindultunk egy pragmatikus együttműködésnek az ösvényén, a kölcsönös előnyök alapján.”

Az elmúlt 10 év alatt 61 százalékkal nőtt Magyarország kereskedelmi forgalma a szomszédos országokkal, ez évi 30 milliárd eurót tesz ki. A magyar kormány által támogatott gazdaságfejlesztési programok által 37 ezer Kárpát-medencei kis- és középvállalkozást és mezőgazdasági termelőt segítettek. Ezek a programok folytatódnak, Vajdaságban például idén másfél milliárd forinttal támogatják a falusi házak vásárlását és a turizmus fejlesztését.

KMKF
Szijjártó Péter
Kövér László

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.