Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Gyivánovity Dániel: Számos esetben logikátlanok a járműbejegyzéssel kapcsolatos új előírások

2021.03.23
17:30
Forrás
Pannon RTV
Július 5-én lépnek életbe a járművek műszaki vizsgáját érintő új szabályozások, rangsorolásuk, az őket terhelő luxusadók és támogatások. Ezzel kapcsolatban intézett ma kérdést a szerb kormányhoz Gyivánovity Dániel.

A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője kifejtette, hogy a gépjárművek átlagéletkora Szerbiában 17 év, a régebbi járművekbe pedig nincs beépítve a hamarosan kötelezővé váló katalizátor, amelynek értéke önmagában jóval több, mint a teljes járműé. Becslések szerint emiatt több százezer gépjármű nem mehet majd át a műszaki vizsgán - hívta fel a figyelmet Gyivánovity. Ugyanakkor ezek a járművek jelentősen mérgezik Szerbia levegőjét - tette hozzá. Az új szabályok azonban mégis, számos esetben logikátlanok.

Szerbiai RTV

Gyivánovity Dániel, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „A járműbejegyzéssel kapcsolatos új előírások nem logikusak, mert a kategóriákat nem az európai standardok alapján határozták meg, vagy a gyártás éve szerint, hanem a bejegyzés dátuma alapján. Ez azt jelenti, hogy két egyforma jármű tulajdonosaira különféle előírások vonatkoznak. Tehát, szigorúbb elvárásoknak kell eleget tennie annak, aki 2014 márciusa után jegyeztette be járművét, miközben mindkét autót például 2010 május 15-én gyártották. A luxusadó meghatározása az alapján, hogy a jármű hány köbcentiméteres, már sokéves kérdés, és úgy véljük, ezen változtatni kell, a luxusadót pedig más értékek szerint kell megállapítani. Kell különbségnek lennie az új járművek javára, de jelenleg ez a különbség túl nagy.”

Gyivánovity Dániel
köztársasági parlament
VMSZ
Vajdasági Magyar Szövetség
járműbejegyzés

Most

19:50, Frissítve: 20:01

Osztrák, francia és brit szecesszió a magyar fővárosban

A szecesszió szó hallatán sokaknak Szabadka jut eszébe annak városképe miatt. Ugyanakkor Budapest is rejteget szecessziós kincseket. Ha nem is az épületek kinézetében, a Ráth György-villában biztosan rábukkanhatnak a századforduló kincseire.
15:39, Frissítve: 16:44

Folyamatosan nő a napi esetszám Szerbiában

Tovább nőtt a napi koronavírusos esetek száma Szerbiában. Az elmúlt 24 órában a 10710 tesztből 487 páciensnél azonosították a Covid-19 betegséget, és 2 páciens hunyt el a kór szövődményeiben.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.

Világszerte erdőtüzek pusztítanak

Hatalmas erdőtüzek pusztítanak Európa nyugati részén és ázsiai határán, valamint az Egyesült Államok nyugati részén és Szibériában is.