Ugrás a tartalomra

A házelnök megválasztása után megalakulhat az új kormány

2024.03.22
20:29
Forrás
Pannon RTV
A héten befejeződött a köztársasági parlament február 6-án megkezdett alakuló ülése. Háromnapos heves vita után megválasztották az új házelnököt, a többi napirendi ponton gyorsan végigmentek a képviselők, így végül hat hét után le is zárult az ülés.

A december 17-i előrehozott parlamenti választást a Szerb Haladó Párt Aleksandar Vučić – Szerbia nem állhat meg nevű lista nyerte meg, és összesen 129 mandátumot szerzett a köztársasági parlamentben. A második helyen a Szerbia az erőszak ellen nevű lista végzett 65 mandátummal, míg a harmadik a Szerbiai Szocialista Párt Ivica Dačić – Szerbia miniszterelnöke lista lett 18 mandátummal. A parlamentbe bekerült még a Remény koalíció és a Mi - A nép egy hangja nevű lista 13-13 mandátummal. A nemzeti kisebbségek listái közül a Vajdasági Magyar Szövetség – Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért! nevű lista hat parlamenti helyet szerzett, az Usame Zukorlić és Tomislav Žigmanov nevével fémjelzett bosnyák-horvát lista két helyet, és a Szandzsáki Demokratikus Akciópárt nevű bosnyák lista is két helyet tudhat a magáénak. Az Orosz Párt és Az albánok politikai harca folytatódik nevű listák pedig egy-egy helyet szereztek a 250 tagú parlamentben.

A képviselőház alakuló ülése február 6-án kezdődött meg, ám a politikusok akkor csak a képviselői esküjüket tették le. Már az sem folyt nyugalomban, az ellenzék folyamatos kiabálással, valamint képek és transzparensek mutogatásával és lengetésével akadályozta a munkát, végül ők nem is az ülésteremben, hanem az előcsarnokban tették le az esküt. Ilyen kezdet után a folytatás sem lehetett másmilyen. Hétfőn ismét kiabálással kezdődött a parlament ülése, amelynek napirendjén a házelnök, a parlament alelnökeinek és főtitkárának, illetve a különböző bizottságok és küldöttségek tagjainak a megválasztása szerepelt.

Míg azonban a Szerb Haladó Párt arról akart beszélni, hogy miért Ana Brnabić a legjobb jelölt a parlament elnöki pozíciójára, az ellenzék ezt nem akarta hagyni.

Milenko Jovanov, köztársasági parlamenti frakcióvezető, SZHP: „Egy ilyen társadalomban és ilyen körülmények között Ana Brnabićnak meg kell őriznie a parlament méltóságát, és válaszolnia kell az előtte álló összes kihívásra. Nem kellene ordítozniuk, mert Ana Brnabić az összes sértést megválaszolta azzal, hogy ő kijelentette, kénytelen lesz az ellenzékkel beszélni és kénytelen lesz megoldást találni a parlament működésére.”

Ana Brnabić megválasztását a Szerb Haladó Párton kívül a Szerbiai Szocialista Párt, az Igazság és Megbékélés Pártja, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége, illetve a Vajdasági Magyar Szövetség is támogatta.
 
Dr. Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ: „Mi azt gondoljuk, hogy az a személy, aki a miniszterelnöki tisztséget el tudta látni három mandátumban is, megfelel a házelnöki tisztségre is. Ismerjük Ana Brnabićot, nagyon fontos projektumokat, vállalásokat tudtunk közösen megvalósítani az elmúlt években, amíg ő miniszterelnök volt 2017-től errefelé. Akár az Y-elágazás befejezéséről van szó, akár a Népszínház építéséről Szabadkán, amelynek a munkálatai most már valóban befejező fázisban vannak, akár az akvapark kiépítése szempontjából Palicson neki fontos szerepe volt, hiszen a köztársasági kormány biztosította az eszközöket ezekre a projektumokra, de akár a vasútfejlesztési projektumokat említhetném a Szabadka-Szeged vasútvonalat, vagy a Belgrád-Budapest vasútvonalat, illetve a Belgrád-Szabadka országhatárszakaszt.”

Željko Veselinović, a Szabadság és Igazságosság Pártjának képviselője felszólalásában úgy fogalmazott, Ana Brnabić miniszterelnöknek sem volt jó, és házelnöknek sem lesz az.

„Mondtam, hogy gonosz, mondtam, hogy tudatlan, és kitartok emellett. Ez tény, és megmutatkozott az elmúlt években, amíg a kormányt vezette. Nem tudok azokról a dolgokról beszámolni, amelyekről a kormánypárti képviselők beszámoltak, a foglalkoztatottságról, a munkahelyekről, mert ez nem igaz, ez egy nagy hazugság, egy lufi.”

Ana Brnabić megválasztását végül a 250 tagú parlament 153 képviselője támogatta, az ellenzék bojkottálta a szavazást. Az új házelnök nem húzta sokáig az időt, röviden megköszönte a bizalmat, és már rá is tért a parlamenti alelnökök megválasztásáról szóló napirendi pontra. A Szerbia az erőszak ellen nevű baloldali ellenzéki lista képviselői ekkor hosszú percekig, majdnem fél órán át tartó kiabálásba és a padok ütögetésébe kezdtek, papírlapokat, majd toalettpapírt dobáltak a haladók képviselői, illetve a házelnök felé. Mivel a vita mindhárom napja ilyen heves volt, és gyakran a parlament biztonsági szolgálatának kellett közbelépnie, ebben a helyzetben is ők voltak azok, akik biztosították, hogy az ülés tovább tudjon folyni. A rendkívüli hangzavarban lebonyolított szavazást követően a Szerb Haladó Pártból Sandra Božić és Marina Raguš, a Szerbiai Szocialista Pártból Snežana Paunović, a Vajdasági Magyar Szövetségből Kovács Elvira, a Szabadság és Megbékélés Pártjából Edin Đerlek, az ellenzéki Mi, a nép egy hangja listáról pedig Jovan Janjić lett az alelnök.

Ana Brnabić lett tehát a parlament elnöke, egyik első feladata pedig a megismételt belgrádi önkormányzati választás kiírása lesz, ugyanis ez is a házelnökök feladata. A parlament elnökének legfontosabb feladatai között szerepel a parlamenti ülések összehívása, a rendkívüli vagy hadiállapot kihirdetése, az önkormányzati és a köztársaságielnök-választás kiírása. De mind közül a legfontosabb funkcióját a köztársasági elnök akadályoztatás esetén töltheti be, ugyanis az államfő akadályoztatása vagy a megbízatásának valamilyen okból történő idő előtti megszűnése esetén a parlament elnöke veszi át a köztársasági elnök feladatait.

A házelnök már megvan, most már csak a kormány felállítása van hátra. Egyelőre nem tudni, kit javasol miniszterelnöknek a Szerb Haladó Párt, hogy őt mikor kéri fel a köztársasági elnök kormányalakításra, és hogy mikor állhat fel a kabinet, abban azonban biztosak lehetünk, hogy a vonatkozó jogszabályok értelmében mindennek május 6-ig meg kell történnie.

parlament
alakuló ülés
Milenko Jovanov
SZHP
Dr. Pásztor Bálint
VMSZ
házelnök
Željko Veselinović
Szabadság és Igazságosság Pártja
Szerb Haladó Párt
Ana Brnabić
Kovács Elvira

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.