Ugrás a tartalomra

A héten megalakul a tartományi képviselőház és a köztársasági parlament is (videó)

2016.05.30
12:34
A héten megalakul a tartományi képviselőház, azt követően pedig a köztársasági parlament is
A héten megalakul a tartományi képviselőház, azt követően pedig a köztársasági parlament is. A vajdasági és szerbiai kormány összetételéről még tárgyalnak a felek. A mandátumok többségét birtokló Szerb Haladó Párttól függ, kik lesznek a partnerek. Legkésőbb június derekáig azonban mindkét kormány létrejön. Csütörtökön tartják a tartományi képviselőház alakuló ülését. Ekkor megalakulnak a parlament vezető szervei és bizottságai is. A 120 fős képviselőházba 9 választási lista jelöltjei jutottak be. A legtöbb mandátumot, 63-at a Szerb Haladó Párt szerzett. A Szerbiai Szocialista Párt 12, a Demokrata Párt és a Szerb Radikális Párt 10-10, A Vajdasági Szociáldemokrata Liga 9, az Elég volt - Saša Radulović lista 7, a Vajdasági Magyar Szövetség 6, a Magyar Mozgalom az autonómiáért – Dr Korhecz Tamás – VMDK – Csonka Áron lista 2, míg a Zöld Párt 1 mandátumot tudhat magáénak. Pásztor István, a vajdasági parlament és a VMSZ elnöke korábban elmondta, jelenleg arról egyeztetnek, hogy minden frakció adjon egy képviselőházi alelnököt, a legerősebb párt pedig kettőt. A tartományi kormány megválasztása azonban még várat magára. Erre majd csak a képviselőház következő ülésén kerül sor, amelyet várhatóan június közepéig megtartanak. A Szerb Haladó Párttól függ, hogy a VMSZ mellett lesznek-e más partnerek a kormányban.



A tartományit követően a köztársasági parlament is megalakul. Várhatóan június 3-án vagy 4-én tartják meg az új összetételű köztársasági képviselőház első ülését. Ekkor a képviselők esküt tesznek, valamint megválasztják a házelnököt és a parlament alelnökeit. A 250 tagú képviselőházat 12 választási lista jelöltjei alkotják. A Szerb Haladó Párt listájának itt 131 mandátuma van. Aleksandar Vučić korábban úgy fogalmazott, Maja Gojković marad a köztársasági parlament elnöke. A kormányalakító Vučić azt ígérte, hamarosan, legkésőbb június 16-ig létrejön a köztársasági kormány is, amelynek legalább hat új minisztere lesz.
VMSZ
Vajdaság
Szerbia
köztársasági parlament
Magyar Mozgalom
tartományi képviselőház

Most

13:30, Frissítve: 13:52

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.