Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer, Pool/2021.09.23.

Hétfőn teszi le az esküt az új osztrák kancellár

2021.10.10
18:38
2021.10.10
18:49
Forrás
Tanjug, MTI
Hétfőn iktatják be az új kancellárt - közölte az osztrák elnöki kabinet. Alexander Schallenberg holnap 13 órakor teszi le az esküt.

Ausztria külügyminisztere, a kancellári tisztség várományosa, vasárnap délben négyszemközti megbeszélést folytatott Alexander Van der Bellen államfővel.

Úton az államfőhöz Schallenberg újságíróknak elmondta, hogy meglepte a jelölés. Hozzátette, "mindannyiunk számára óriási kihívást jelentő feladat és időszak következik". Türelmet kért az újságíróktól és jelezte, hogy beiktatása előtt - amelyre valószínűsíthetően már hétfőn sor kerül - nem kíván bővebben nyilatkozni.

Werner Kogler zöldpárti alkancellár vasárnap délután, másodikként érkezett meg az államfő hivatalába egyeztetésre. A szintén négyszemközti beszélgetés előtt elmondta, előzőleg már találkozott Schallenberggel, akivel építő, jó eszmecserét folytattak. Üdvözölte, hogy "hétfőtől új fejezetet nyithatnak, és örül a rájuk váró közös munkának".

Schallenberget az Osztrák Néppárt azután jelölte a tisztségre, hogy Sebastian Kurz kancellár bejelentette lemondását a szombat esti kabinetülést követően. A lemondás mögött az áll, hogy a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt napok óta vizsgálódik Kurz közvetlen környezetében, és a koalíciós partner Zöld Párt ennek következtében kihátrált Kurz mögül.

A leendő kancellár, Alexander Schallenberg diplomata családból származik, külföldön is elismert politikus, akinek kormányzati gyakorlata is van. Az első Kurz-kormány bukása után, 2019 júniusától Brigitte Bierlein szakértői kormányában külügyminiszterként és később kancelláriaminiszterként is dolgozott. A második Kurz-kormány 2020 januárjában megerősítette külügyminiszteri hivatalában, ő volt az egyetlen, aki az előző szakértői kormány tagjai közül hivatalában maradt.

osztrák
Ausztria
Alexander Schallenberg
Alexander Van der Bellen
Sebastian Kurz

Most

21:21

A költő mögött az ember

Osztovits Szabolcs magyarországi művészettörténész Petőfi a magán-és közéletben címmel tartott előadást a VM4K-ban a Csütörtök esték programsorozat részeként.
20:29

Petőfi Júliának rappelt

A VM4K programsorozatához az Újvidéki Művészeti Akadémia Tenyértársulata is csatlakozott. Az ő Petőfijük 45 percben friss, újszerű módon közelít a költőóriáshoz. Öten öt részletben és öt városban villantják fel Petőfi életének főbb állomásait.

Népszerű

Lövöldözés Zomborban

Lövöldözés volt Zomborban, két rendőr is megsérült. A közmédia cikkében az áll, hogy a rendőröket családon belüli erőszakos esethez riasztották.

Ákos koncert a Nyárhangoló Fesztiválon

Palicson ad koncertet Ákos, a magyar könnyűzene egyik legnagyobb alakja. A fellépés a VM4K Nyárhangoló Fesztiváljának része lesz - adták hírül a szervezők az esemény Facebook-oldalán.