Ugrás a tartalomra

Kétnapos szerbiai látogatásra érkezett a görög államfő

2023.03.28
15:23
2023.03.28
17:20
Forrás
Pannon RTV
Ekateríni Szakellaropúlu belgrádi látogatása alatt találkozott Aleksandar Vučićtyal és Ana Brnabićtyal is. Szerbia és Görögország küldöttsége tárgyalóasztalhoz is ült.

Katonai tiszteletadással fogadta a görög államfőt Aleksandar Vučić a Szerbia Palota előtt. A találkozó után az országok küldöttségeinek plenáris ülése következett, amelyen szó esett a két ország közötti stratégiai együttműködésről, a térség stabilitásának erősítéséről, Szerbia uniós integrációjáról, valamint közös tervekről és projektekről. A szerb elnök azt mondta, Szerbia szeretne az EU tagja lenni, de ez nem csak rajta múlik.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Létfontosságú, hogy folytassuk és felgyorsítsuk a csatlakozási folyamatokat az EU-hoz. Köszönetet mondtam a görög államfőnek és a miniszterelnöknek, hogy támogatták Szerbia integrációs útját és segítették hazánkat akkor is, amikor nem volt könnyű. Úgy gondolom, hogy az elkövetkezőkben - még ebben az évben - további jelentős előrelépést érhetünk el Szerbia európai integrációs útját illetően. Ez a beruházások és a gazdasági fejlődés miatt fontos.”

Görögország támogatja a Belgrád és Pristina közötti párbeszédet és a tárgyalásokat, a cél pedig Szerbia gazdasági helyzetének erősítése, de fontos, hogy kompromisszumos megoldások szülessenek a béke és a stabilitás megőrzése érdekében - erről már a görög államfő beszélt.

Ekateríni Szakellaropúlut, államfő, Görögország: „A görög-szerb kapcsolatok karakterért leginkább az a közös deklaráció tükrözi, amelyet a stratégiai partnerségről írtak alá, különös tekintettel az energetikára, a turizmusra, a kultúrára és a védelmi kérdésekre. Mindkét fél érdeke, hogy minél hamarabb alkalmazza a stratégiai megállapodás részleteit, amely nem csak a két ország, hanem a Balkán jólétéhez is hozzájárul.”

A sajtótájékoztató alkalmával szó esett a két ország közötti turizmusról is. A szerbek többsége Görögországban nyaral. A jövőben pedig azt szeretnék elérni, hogy a görögök is meglássák az itteni lehetőségeket és számukra is olyan vonzó legyen Szerbia, mint fordítva.

Ekateríni Szakellaropúlut
Görögország

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.
20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54, Frissítve: 07:52

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.