Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Idei Sándor

Kétsebességes Európa vagy teljes jogú tagság?

2022.05.24
20:31
Forrás
Pannon RTV
Nem veszélyezteti Szerbia az Európai Unió felé eddig megtett útját az Európai Politikai Közösség megalakításának javaslata - mondta Deli Andor, EP-képviselő a Közügyekben.

Az Emmanuel Macron francia elnöktől származó ötlet arra vonatkozik, hogy a Nyugat-Balkán államai, Grúzia, Ukrajna és Moldávia is ennek a közösségnek legyen a tagja. A műsor vendége volt Kovács Elvira az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése alelnöke is, aki szerint ez a megoldás még jó is lehet Szerbia számára, mert így évente legalább kétszer biztosan részt vehet magas rangú uniós egyeztetéseken, ahol maga ismertetheti álláspontját bizonyos kérdésekben.

A két politikus egyetértett abban, hogy az utóbbi időben az Európai Unió nyomást gyakorol Szerbiára, hogy adja fel a hagyományos el nem kötelezettségét, és például az Oroszország elleni szankciók bevezetése kapcsán is csatlakozzon a brüsszeli állásponthoz.

Deli Andor
Európa
Emmanuel Macron
Nyugat-Balkán
Kovács Elvira

Most

21:35

Waldorffeszt Zebegényben

Emberközpontú oktatási módszer, amely elsősorban a gyerekek gyakorlati, kreatív és szociális képességeik fejlesztésére koncentrál - ez a Waldorf-pedagógia.
18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű