Ugrás a tartalomra

Kihirdették a köztársasági parlamenti választások végleges eredményét

2020.07.06
10:38
2020.07.06
16:28
Forrás
Pannon RTV
Kihirdette a szerbiai köztársasági parlamenti választások végleges eredményét a Köztársasági Választási Bizottság.

A szerbiai köztársasági parlamentben 250 képviselő határoz arról, hogy az országban milyen döntések és törvények születnek. A végleges adatok szerint a Szerb Haladó Párt a június 21-i választásokon 60% feletti támogatottságot szerzett, így a következő 4 évben 188 képviselőjük lesz a parlamentben.

A második legnagyobb erő az Ivica Dačić vezette Szerbiai Szocialista Párt és az Egységes Szerbia által alkotott koalíció lesz. Ők 32 képviselővel vesznek részt a döntéshozatalban köztársasági szinten.

Az ellenzék színeiben az Aleksandar Šapić, korábbi válogatott vízilabdázó fémjelezte – győzelem Szerbiáért opció szerepelt a legjobban. Az ötös számmal induló párt 11 mandátumot szerzett. A többi ellenzéki párt egyébként nem lépte át a korábban 5-ről 3%-ra csökkentett parlamenti küszöböt.

A köztársasági parlamentben a VMSZ is meghatározó párt lesz, 9 képviselőjük küzdhet majd a vajdasági magyarságot is érintő kérdések megoldásáért. Arra, hogy egy magyar pártnak ennyi képviselője legyen a köztársasági parlamentben, 27 éve nem volt példa. A Vajdasági Magyar Szövetség mellett, további három nemzeti közösségi lista képviselői jutottak még be a köztársasági parlamentbe. Muamer Zukorlić pártja 4 képviselői helyet, az Albán Demokratikus Alternatíva 3-mat, míg Sulejman Ugljanin listája szintén 3 helyet tudhat magáénak a következő parlamenti ciklusban.

Választások 2020
Köztársasági Választási Bizottság
kihirdet
végleges
eredmény
Szerbia

Most

17:13, Frissítve: 17:34

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.