Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Kihirdették a köztársasági parlamenti választások végleges eredményét

2020-07-06
10:38
2020-07-06
16:28
Forrás
Pannon RTV
Kihirdette a szerbiai köztársasági parlamenti választások végleges eredményét a Köztársasági Választási Bizottság.

A szerbiai köztársasági parlamentben 250 képviselő határoz arról, hogy az országban milyen döntések és törvények születnek. A végleges adatok szerint a Szerb Haladó Párt a június 21-i választásokon 60% feletti támogatottságot szerzett, így a következő 4 évben 188 képviselőjük lesz a parlamentben.

A második legnagyobb erő az Ivica Dačić vezette Szerbiai Szocialista Párt és az Egységes Szerbia által alkotott koalíció lesz. Ők 32 képviselővel vesznek részt a döntéshozatalban köztársasági szinten.

Az ellenzék színeiben az Aleksandar Šapić, korábbi válogatott vízilabdázó fémjelezte – győzelem Szerbiáért opció szerepelt a legjobban. Az ötös számmal induló párt 11 mandátumot szerzett. A többi ellenzéki párt egyébként nem lépte át a korábban 5-ről 3%-ra csökkentett parlamenti küszöböt.

A köztársasági parlamentben a VMSZ is meghatározó párt lesz, 9 képviselőjük küzdhet majd a vajdasági magyarságot is érintő kérdések megoldásáért. Arra, hogy egy magyar pártnak ennyi képviselője legyen a köztársasági parlamentben, 27 éve nem volt példa. A Vajdasági Magyar Szövetség mellett, további három nemzeti közösségi lista képviselői jutottak még be a köztársasági parlamentbe. Muamer Zukorlić pártja 4 képviselői helyet, az Albán Demokratikus Alternatíva 3-mat, míg Sulejman Ugljanin listája szintén 3 helyet tudhat magáénak a következő parlamenti ciklusban.

Választások 2020
Köztársasági Választási Bizottság
kihirdet
végleges
eredmény
Szerbia

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.