Ugrás a tartalomra

Kompromisszumos megoldás született a Fideszről az EPP ülésén

2019.03.20
20:58
2019.03.20
21:57
Forrás
Pannon RTV
Egy háromtagú bizottságot hoznak létre, amely jelentést készít a Fideszről. Ugyanakkor a Fidesz kompromisszumként erre az időre felfüggesztette a néppárti tagságát.

Ez a döntés született ma Brüsszelben. Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke az ülés utáni sajtótájékoztatóján azt mondta, most végre lesz három ember, aki a tényeket megnézi. Jogállamiság szempontjából semmilyen különbség nincsen köztünk és a többi uniós ország között - tette hozzá. Kiemelte, a Fidesz továbbra is az Európai Néppárt tagja maradt, mert az a döntés született, hogy a Néppártnak szüksége van a keresztény-konzervatív erőkre is.

Ez a vita az EPP jövőjéről szólt - mondta sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. Magyarország miniszterelnöke, a Fidesz pártelnöke hozzátette, a fő kérdés az volt, hogy az Európai Néppárt képes-e egységesen fellépni a szocialistákkal szemben. Kiemelte: „Miközben a tét az volt, hogy mi lesz az Európai Néppárt jövője, mi lesz annak a szellemi, ideológiai karaktere, az is kérdés volt, hogy az Európai Néppárt képes lesz-e helyreállítani az egységét és egységes pártként részt venni a választáson, azzal a céllal, hogy megverjük a szocialistákat. Legyőzzük őket és továbbra is mi az Európai Néppárt legyünk a legerősebb pártcsalád az Európai Unióban. Ezek a tétek forogtak ma kockán.”

Azt nem tudtuk elérni, hogy a 13 párt, amely a Fidesz kizárását akarta visszavonja javaslatát, ezért egy vitára került sor - mondta Orbán Viktor. Hozzátette: „Szeretnénk ha egységes kampányt tudnánk folytatni és azt szeretnénk, hogy ha hosszabb távon is ebben a pártban, az Európai Néppártban nem a baloldali-liberális gondolatok uralkodnának, hanem egy kiegyensúlyozott pártcsalád maradna, ami csak úgy lehetséges, hogy ha abban mi a keresztény-konzervatív értékeket képviselő párt is jelen vagyunk.”


Az egység érdekében azt a megoldást választottuk, amit 2000-ben már egyszer kipróbáltunk - mondta Orbán Viktor. Akkor az Osztrák Néppártot akarták kizárni, mert koalícióra léptek az Osztrák Szabadságpárttal. Akkor három bölcset kértek fel a vizsgálódásra. Ami jó volt az osztrákoknak, az jó lesz nekünk is - fogalmazott Orbán Viktor. Ez egy vállalható megoldás - tette hozzá: „Szeretném világossá tenni, minket nem lehet kizárni, sem felfüggeszteni sem. Négy választást nyertünk a magyar polgárok akaratából. A legutóbbi három európai parlamenti választáson 47-56 meg 52 százalékot kaptunk. Tehát nyilván egy ilyen párt nem engedi meg magának, hogy felfüggesszék vagy kizárják, mert akkor inkább feláll és távozik, hanem azt a megoldást választottuk, hogy amíg ez a három ember elkészül a jelentésével, addig magunk részéről mi felfüggesszük a jogaink gyakorlását, egyoldalúan, mi felfüggesztjük a jogaink gyakorlását és megvárjuk ennek a három embernek a jelentését és utána ismét leülünk a Néppárttal.”

Mi is kiválasztottuk a magunk három emberét - tette hozzá a magyar miniszterelnök. Az Európai Néppárt jó döntést hozott - mondta Orbán Viktor. A politikánkon nem kívánunk változtatni: erős Európát akarunk - hangsúlyozta.

„Én a magam részéről, amikor hozzászóltam, azt világossá tettem, hogy mi a politikánkon nem kívánunk változtatni. A mi politikánknak, az európai politikánknak továbbra is az a lényege, hogy mi egy erős Európát akarunk. Fontosnak tartom, hogy önök is tudják, hogy az egész Európai Unión belül, az európai uniós tagság legmagasabb támogatottsága Magyarországon és Lengyelországban van. Ezt mi építettük fel Magyarországon az elmúlt kilenc-tíz évben. Tehát továbbra is elkötelezettek vagyunk egy erős Európai Unió mellett. Ezen a politikánkon sem vagyunk hajlandóak változtatni, a migráció kérdésében semmilyen változtatás sem tudunk elképzelni és az európai kereszténység védelmének ügyében a keresztény értékek és kultúra védelmében sem tudunk kompromisszumot elképzelni. Mi a jövőben is ezt az utat fogjuk képviselni.”

Nem időszerű arról beszélni, hogy mi lesz, ha nem sikerül megegyeznie a három bölcsnek, mert most az EPP melletti kampány a legfontosabb - mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor
Fidesz
Európai Néppárt

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.