Ugrás a tartalomra

Koszovóba látogatott Szabadka polgármestere

2017.09.22
18:54
2017.10.04
12:40
A gračanicai kolostorban a liturgiát Ilarion kolostorfőnök, a draganaci kolostor zárdafőnöke tartotta, amelyen Szabadka Város küldöttsége is részt vett.

Bogdan Laban szabadkai polgármester és munkatársai Koszovóba látogattak Vladeta Kostićnak, a gračanicai község elnökének a meghívására. A város küldöttségének kétnapos látogatása során intézményi szintű együttműködés jött létre a fejlődési rendellenességgel küszködő gyermekekről gondoskodó otthonok között, továbbá a gračanicai Művelődési Otthon és a Danilo Kiš Alapítvány képviselői megbeszéléseket folytattak közös projektekről a kultúra és az alkotóművészetek terén.

Szeptember 21-én, Kisboldogasszony napján Gračanica Község megünnepelte védszentje napját. A gračanicai kolostorban a liturgiát Ilarion kolostorfőnök, a draganaci kolostor zárdafőnöke tartotta, amelyen Szabadka Város küldöttsége mellett részt vett Újvidék és a boszniai Szerb Köztársaság delegációja is.

Ilarion kolostorfőnök beszédében méltatta a vajdasági küldöttség Koszovó és Metóhia-i látogatásának a jelentőségét, mivel az, mint mondta, a gyökerekhez való visszatérést jelenti, módot arra, hogy egy helyen és együtt, összefogva tegyenek meg mindent a szerb identitás megőrzéséért. Koszovó és Metohiáról a legszebb versek Vajdaságban keletkeztek – mondta Ilarion atya. Hozzátette: széttéphetetlenek Koszovó és Vajdaság kapcsolatai, mivel ebből a térségből az üldöztetések és a bajok elől sokan telepedtek át Szerbia északi részeire.

A liturgiát követően a papság, a helybeliek és a vendégek Gračanica utcáin körmenetben vettek részt. A gračanicai Művelődési Otthonban aznap este tartott díszülésen Laban polgármester Szabadka és Gračanica együttműködésének a jelentőségét méltatta. Bogdan Laban beszédében köszönetet mondott a meghívásért. Csak amikor erre a szent földre lép, érzi meg az ember, hogy ez olyan hely, ahol ütköznek és összefonódnak az érzések, a büszkeség, a hit, a remény – mondta Szabadka polgármestere.

Koszovó
Bogdan Laban

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.