Ugrás a tartalomra

A koszovói intézkedésekre reagált a szerb államfő

2022.07.31
11:57
2022.08.01
08:03
Forrás
Pannon RTV
A szerbiai iratokkal érkezők augusztus elsejétől belépő és kilépő dokumentumot kapnak Koszovóban. A hírt a koszovói kormány közölte. Lépésükkel saját területükön gyakorlatilag semmissé teszik a szerb kormány által kiadott okmányokat.

A koszovói kormány közlése szerint a döntést a reciprocitás elve alapján hozták meg. Erre reagált mai sajtótájékoztatóján a szerb államfő. A prištinai hatalom igyekszik kihasználni a világban uralkodó hangulatot, amelyben szerintük eljátszhatják a "nagy Putyin elrendelte kis Putyinnak" nevű játékot - fogalmazott Aleksandar Vučić. Úgy döntöttek, hogy olyan dolgokat próbálnak meg rákényszeríteni a Koszovó északi részén élő emberekre, amelyeket igazából nem tudnak rájuk kényszeríteni.

„Ők már kiküldték az egységeiket, 21 tonna üzemanyaggal és minden egyébbel, a Jarinje és Brnjak adminisztratív átkelőkhöz. Céljuk, hogy megállítsák mindazokat, akiknek szerbiai személyi igazolványuk van. Ezzel elkezdődött az akció, és mindezt hétfőre virradóra, éjféltől alkalmazzák.”

A szerbeket ezzel egyidejűleg arra próbálják rávenni, hogy mondjanak le a KM, azaz kosovska mitrovicai rendszámtáblákról – mondta Vučić.

Aleksandar Vučić a legújabb koszovói helyzet kapcsán kiemelte: az albánok most a szabad mozgásról szóló megállapodás 3. pontjára hivatkoznak, amelyet Borko Stefanović és Edita Tahiri írt alá. Az albánok ezt használják, bár senki sem érti, miért - szögezte le a szerb elnök. Hozzátette: mintha valaki szándékosan további problémákat akarna előidézni. A megállapodásban egyértelmű, hogy a koszovói szerbekre nem vonatkozhatnak a szabályok, nem lehet őket megállítani szerb személyi igazolvánnyal, és azt mondani, hogy nem léphetnek át, mert ez az etnikai elv bevezetését jelentené. A másik dolog az, hogy az albánok szerint ez a reciprocitás elvével, és az alkotmányunkkal összhangban van. Szerbia Alkotmányának megfelelően viszont Koszovó Szerbia része, de mi most nem fogjuk felszabadítani, mert felelősségteljesen cselekszünk – mondta Vučić.

„Egyébként eddig 3390 nap telt el azóta, hogy meg kellett volna alakítani a Szerb Községek Közösségét, csak hogy tisztában legyenek ezzel. Tehát, ha létezik egy nemzetközi egyezmény, amely az albánoknak nem felel meg, akkor Kurti azt mondja, az a szerbeknek sem jó. Talán Kurti dönt a szerbek nevében is, mert ő mindent jobban tud.”

Albin Kurti hatalomra kerülése óta jelentősen megnőtt a koszovói szerbek és szerb intézmények ellen elkövetett erőszakos cselekmények száma - figyelmeztetett vasárnapi sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić. Kitért arra, hogy az utóbbi napokban atrocitások értek olyan fiatalokat, akik Koszovó területén a szerb zászló színeit viselték, illetve felidézte a szerb szakrális helyek elleni támadásokat is.

A szerb államfő egy nappal korábban, szombaton egyeztetett a koszovói szerbek képviselőivel. Az a kérésem, hogy minden áron próbáljuk megőrizni a békét. Ne tegyen senki semmit, ami konfliktushoz vezethet - mondta a szerb elnök. Arra kérem a nagy és erős országok képviselőit, hogy több figyelmet fordítsanak a nemzetközi jogra, a helyszíni helyzetre, és ne engedjék, hogy a koszovói vezetőség konfliktusokat okozzon - tette hozzá.

„Megadás azonban nem lesz. Szerbia győzni fog. Ha üldözni merészelik, bántalmazni és megölni a szerbeket, Szerbia nyerni fog. Ennyit tudok mondani.”

Imádkozni fogunk a békéért és békére törekszünk - tette hozzá a szerb elnök.

A sajtótájékoztató végén Vučić még egyszer arra figyelmeztetett, ha az albánok nem akarják megőrizni a békét, Szerbia győzni fog.

Koszovó
Aleksandar Vučić
rendszámtábla

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.