Ugrás a tartalomra

Eltávolítják a barikádokat, elhalasztják az igazolások bevezetését

2022.08.01
11:31
2022.08.01
19:28
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
Barikádokkal tiltakoztak a Koszovóban élő szerbek a koszovói vezetés szerb igazolványokra és a rendszámtáblákra vonatkozó határozata ellen.

Vasárnap, valamivel 18 óra után emeltek barikádokat a Koszovóban élő szerbek a Priština-Raška országúton Rudare településnél, így tiltakozva a szerb igazolványokra és a rendszámtáblákra vonatkozó határozat ellen. Kosovska Mitrovica északi részén vasárnap késő délután megszólaltak a légvédelmi szirénák is, csak este hallgattak el. Közben a koszovói rendőrség lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket. Jelenleg csak a merdarei adminisztratív átkelő működik, itt folyamatos a haladás. Hétfő délelőtt pedig megkezdték a barikádok eltávolítását.

Az Egyesült Államok kérésére a pristinai vezetés 30 napra elhalasztotta a szerb igazolványokra és a rendszámtáblákra vonatkozó intézkedés hatálybalépését, amennyiben eltávolítják a barikádokat a határokról. A nemzetközi közösség üdvözölte Pristina döntését. Petar Petković, Szerbia Koszovó-ügyi Irodájának igazgatója hangsúlyozta, Szerbia célja továbbra is a béke és a stabilitás megőrzése, ezért mindent meg is tesz és nyitott a párbeszédre Koszovóval.

Petar Petković, Szerbia Koszovó-ügyi Irodájának igazgatója: „Az előttünk álló időszakban Brüsszelben komoly politikai harcok folytán, de kompromisszumra kell jutnunk, és meg kell egyeznünk. Mi ezt akartuk egy hónappal, egy héttel ezelőtt is, mert mi mindig készen állunk a párbeszédre, és mindig ragaszkodunk is a párbeszédhez, akármennyire nehéz kérdések is vetődnek fel Brüsszelben. Jobb őket ott felvetni, minthogy terepen legyen ebből problémánk.”

A délután folyamán Petar Petković sajtótájékoztatón reagált az eseményekre. Egy lépésre voltak a komolyabb összetűzésektől a koszovói szerbek tegnap este – jelentette ki Petković, a Koszovó-ügyi Iroda igazgatója. Szerinte ez volt Priština terve, miközben hamisan Belgrádot vádolta meg azzal, hogy összetűzésekre biztatja az ott élő szerbeket, és a Nyugat-Balkán destabilizálására törekszik. Hozzátette, ha Szerbia erre törekedne, akkor nem bontották volna le a barikádokat, és nem a dialógust szorgalmaznák. Pedig Szerbia és Vučić elnök szerint az egyetlen járható út a párbeszéd folytatása az Európai Unió segítségével.

Petar Petković, a Koszovó-ügyi Iroda igazgatója: „A kétnapos agónia és nagyon komoly krízis, amibe Albin Kurti és Pristina taszított mindannyiunkat, tökéletesen megmutatja, hogy ez az ember, aki a pristinai kormány élén van, a háborútól sem riadna vissza. Megmutatja mennyire veszélyes Albin Kurti, és többek között az Észak-Koszovóban élő szerbek fenyegetettségét is, főként ezzel a döntéssel, hogy nem veszi figyelembe a kérést, hogy hosszabbítsák meg a be- és kilépő dokumentumok kiadásának határidejét. Tehát azt, hogy a szerbek fenyegetése nem szűnik.”

Az ügy kapcsán Ana Brnabić is megszólalt. A szerb kormányfő azt mondta, nem Szerbia és nem is a Koszovóban élő szerbek okozták a válságot, kizárólag Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős a kialakult helyzetért.

Az Európai Unió meghívta Belgrádot és Pristinát egy brüsszeli találkozóra – mondta Peter Stano EU-szóvivő, és kijelentette, hogy az Unió figyelmesen és aggodalommal kíséri az észak-koszovói helyzet alakulását. A Tanjugnak adott nyilatkozatában Stano nyugalomra szólította fel az érintett feleket, és azt mondta, hogy le kell állítaniuk minden „koordinálatlan és egyoldalú akciót”, amely veszélyezteti a stabilitást és a biztonságot, illetve akadályozza a mozgás szabadságát. Hozzátette, hogy a viták megoldásának egyetlen módja a párbeszéd és a tárgyalások.

igazolvány
rendszámtábla
Ana Brnabić
Albin Kurti
Szerbia
Koszovó
Petar Petković
Brüsszel

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.