Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Bojan Slavkovic

A koszovói szerbek kitartanak

2022.12.24
08:31
Forrás
Szerbiai RTV
15 napja annak, hogy a Koszovón élő szerbek úttorlaszokkal zárták el a főbb útvonalakat, azt követelve, hogy a koszovói hatóságok engedjék szabadon a letartóztatott polgártársaikat és a fegyveres erők hagyják el Észak-Koszovót.

Mindeközben a prištinai vezetés egy listát állított össze, amelyen azoknak a szerbeknek a nevei szerepelnek, akik nem kívánatosak Koszovó területén. A listán többek között Aleksandar Vučić, szerb elnök családtagjainak nevei is szerepelnek. Ezzel kapcsolatban Ana Brnabić, szerb kormányfő elmondta, hogy semmi újdonság nincs abban, hogy ilyen listák léteznek, csak annyi a különbség, hogy most nyilvánosságra is hozták. Hozzátette, hogy a legmélyebben elítéli az ilyen intézkedéseket, mert ezzel célkeresztet rajzolnak a listán szereplő személyek homlokára. Bratislav Gašić, Szerbia belügyminisztere a lista kapcsán elmondta, hogy ez csak egy újabb bizonyíték arra, hogy az úgynevezett prištinai vezetés soha nem fogja békén hagyni a Koszovón élő szerbeket.

Ana Brnabić
Bratislav Gašić
Koszovó

Most

12:26, Frissítve: 12:58

Lélekben megújulva

Nagyböjti lelki napot tartottak Kelebián a Márton Áron Közösségi Házban. A Vajdasági Pax Romana alapítása óta minden évben szervez programokat a karácsony és a húsvét előtti időszakban, azzal a céllal, hogy a hívekhez közelebb hozzák az ünnepeket.
10:38, Frissítve: 11:04

Két nép ezeréves barátsága

Március 23-a lengyel-magyar barátság napja. A két nép barátsága közel ezer évre, Szent László királyig nyúlik vissza. Lengyelország 1939-es német, valamint szovjet megszállását követően elsőként a magyar állam nyújtott segítő kezet a lengyeleknek.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.