Ugrás a tartalomra

Koszovóról esett a legtöbb szó Vučić és Palmer találkozóján

2018.10.19
16:37
2024.03.19
08:50
Forrás
Pannon RTV, Tanjug
A Belgrád és Pristina közötti konfliktus kihathat a régió stabilitására, így mindenképp olyan megoldást kell találni, amellyel mindkét fél nyer valamit - mondta Matthew Palmer Belgrádban.

Az amerikai helyettes államtitkár Belgrádban Aleksandar Vučić szerb államfővel találkozott. Palmer szerint eljött a kompromisszumok ideje.

Fotó: FoNet/TV FoNet

Matthew Palmer szerint Belgrádnak és Pristinának ki kellene használnia a történelmi pillanatot és egyezséget kötni, amely hosszú távra szól és amellyel mindkét fél nyer valamit. Az Amerikai Egyesült Államok helyettes államtitkára úgy véli, az elmérgesedett konfliktusok a régió stabilitását veszélyeztethetik. Palmer Szerbia EU-csatlakozására is kitért. Elmondta, az USA támogatja ebben a balkáni országot.

Fotó: Tanjug/Dimitrije Goll/nr

Matthew Palmer, helyettes államtitkár, Amerikai Egyesült Államok: „Kiemeltem az államfővel folytatott beszélgetésünkben, hogy folyamatosan támogatjuk a Belgrád és Pristina közötti párbeszédet, valamint az elkötelezettségünket arról, hogy közösen dolgozzunk mindkét féllel és az Európai Unióval a közös megállapodás érdekében, amely kapcsolatok teljes normalizációját eredményezné Szerbia és Koszovó között, és mindkét félt az uniós csatlakozás felé vezetnék.”

Fotó: FoNet/TV FoNet

A találkozón Koszovóról és a koszovói katonaság létrehozásáról esett a legtöbb szó. Matthew Palmer elmondta, hogy az Egyesült Államok támogatja a koszovói biztonsági erők átalakítását. Aleksandar Vučić pedig többször is megkérte Palmert, hogy vegye figyelembe a tényt, miszerint semmilyen nemzetközi jogi dokumentumban nem szerepel a koszovói katonaság létrehozásának lehetősége. A NATO és a koszovói szerb közösség belegyezése nélkül ez nem valósulhat meg - emelte ki Vučić.

Fotó: Tanjug/Dimitrije Goll/nr

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Egyik feltétel sem teljesült, és ezért mutattam rá arra, hogy nagy bajban lennénk, szó szerint sarokba lennénk szorítva, amelyből nincs kiút, amennyiben a koszovói katonaságot létrehozni kívánó és Észak-Koszovó területére való behatolását szorgalmazó politika folytatódna.”

Vučić reméli, az Egyesült Államok megérti, hogy a koszovói katonaság veszélyeztetheti a békét és a stabilitást a régióban, és tragikus következményei lehetnek.

Aleksandar Vučić
Matthew Palmer
Szerbia
Koszovó
Amerikai Egyesült Államok

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.