Ugrás a tartalomra

Kovács Elvira: Együttműködésre van szüksége a régiónak

2023.04.22
10:34
2023.04.22
16:51
Forrás
Pannon RTV
A Vajdasági Magyar Szövetség az Open Balkan kezdeményezés és a berlini folyamat harmonizálását szorgalmazza.

A Vajdasági Magyar Szövetség az Open Balkan kezdeményezés és a berlini folyamat harmonizálását szorgalmazza. Ezt emelte ki Kovács Elvira, a VMSZ parlamenti képviselője a köztársasági képviselőház pénteki parlamenti ülésén, amelynek napirendjén a munkavédelmi törvényjavaslat, a hulladékgazdálkodással foglalkozó törvény, a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó törvény, valamint a mezőgazdasági támogatásokkal foglalkozó törvény módosítása mellett számos nemzetközi megállapodás is szerepelt. Többek között a Nyugat-Balkán polgárainak személyi igazolvánnyal történő utazásának lehetőségéről szóló, valamint az oklevelek kölcsönös elismeréséről szóló megegyezés megerősítése is. Az eurointegrációs bizottság elnökeként Kovács Elvira elemezte az Európai Bizottság 2022-es országjelentését is, kiemelve egyebek között, hogy a csatlakozási tárgyalások kezdete óta, vagyis 2014 óta Szerbia a 35 tárgyalási fejezetből 22-őt nyitott meg. Az EB-jelentés tekintetében a Belgrád–Pristina párbeszéd folytatását és az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetését emelte ki legfontosabb tényezőként.

"Amikor az általános jelentés egészéről beszélünk, az eddigiekhez hasonlóan a mérsékelt felkészültség, a korlátozott előrehaladás dominál. Általános ajánlás az, hogy a tárgyalások üteme elsősorban egyrészt a térség reformjaitól függ majd. A jogállamiságtól, a Koszovóval fenntartott kapcsolatok normalizálásától és az Oroszország elleni szankciók bevezetésétől. Az Európai Bizottság jelentése kiemeli a párbeszéd fontosságát, ezért is érdekes látni, hogy ebben az általános dokumentumban összesen 38 alkalommal szerepel a párbeszéd szó, nem csak a Belgrád–Pristina párbeszéd kapcsán, hanem a társadalmi és politikai párbeszéd kapcsán is, de különösen a pártok közötti párbeszéd fontosságának hangsúlyozása révén."

Kovács Elvira
VMSZ
parlament
Open Balkan

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.