Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A Magyar Kormány kiemelten támogatja a határon túli anyanyelvi oktatást

2021.07.12
12:45
2021.07.12
16:47
Forrás
Pannon RTV
A Magyar Kormány kiemelten támogatja a határon túli anyanyelvi oktatást, a magyar fiatalokkal kapcsolatos programokat. Mindezzel biztosítani igyekeznek a feltételeket a szülőföldön maradáshoz - erről beszélt Szili Katalin Újvidéken.

Elkezdődött az Apáczai Nyári Akadémia második hete Újvidéken. Hetven pedagógus vesz részt a képzésen. Az előadók Vajdaságból, Erdélyből, és Magyarországról érkeztek.

Az előadások az oktatással kapcsolatos, szerteágazó témákat ölelték fel. A továbbképzésen szerzett ismereteket a gyakorlati munkába is beépíthetik a pedagógusok. Kozma Szabolcs, gyógypedagógus, Magyarország: „A kommunikációról szeretnék beszélni, a beszédfejlődésről, ennek a normál menetéről, illetve azokról a mérföldköveiről, amelyekbe azért elsiklódhatnak azok a dolgok, és azt szeretném bemutatni, hogy ilyenkor mit tudunk csinálni, hogyan tudunk közösen együttműködni abban, hogy mindenki eljusson arra a szintre, hogy jól tudjon kommunikálni.”

Ezen a héten osztályfőnöki képzést tartanak, valamint a Tapasztald, hogy továbbadhasd! környezetnevelési előadás-sorozatot hallgatják meg a pedagógusok. Lukács Gabriella, elnök, Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete: „Hetven pedagógus bejelentkezett erre a hétre. Hiszem, hogy lesz egy nagyon jó munka, jókedv, tapasztalatcsere, és ami ugye a leglényegesebb az egész Apáczai Nyári Akadémiánk.”

A Magyar Kormány kiemelten támogatja a határon túli anyanyelvi oktatást, a magyar fiatalokkal kapcsolatos programokat. Mindezzel biztosítani igyekeznek a feltételeket a fiatalok szülőföldön maradásához - erről beszélt a megnyitón Szili Katalin, magyar miniszterelnöki megbízott. „Én annak kifejezetten örülök, hogy van egy olyan nyári akadémia ami visszatérően, nyaranként részben az eszmecserét segíti a pedagógusoknak, részben olyan napi tudást ad át számukra ami az ő felkészültségüket is frissíti, viszont egy jó lehetőség arra is, hogy a Kárpát-medencei magyar nyelven oktató pedagógusok találkozzanak.”

Szili Katalin kiemelte az elmúlt években megvalósuló, Vajdaságba irányuló támogatásokat, az óvodák, iskolák építését, kollégiumok létrehozását, javítását. Hozzátette: függetlenül attól, hogy valaki a tömbben vagy a szórványban él, biztosítani kell neki, hogy anyanyelvén jusson hozzá az információhoz, kultúrához.

határon túli
anyanyelvi oktatás
magyar kormány
Apáczai Nyári Akadémia
Szili Katalin
Újvidék

Most

21:20, Frissítve: 21:25

Bántalmazta lányát egy nő Pancsován

A dél-bánáti városban letartóztattak egy 32 éves nőt, mert a gyanú szerint erőszakosan bánt lányával, sértegette, gúnyolta, szidta, kezeit a babaetetőhöz kötözte és kidobta a teraszra.
19:59, Frissítve: 20:08

Vízválság

Az évtized végére 40%-kal több édesvízre lesz szükségünk, mint amennyi elérhető lesz - állítják a szakértők.
19:21, Frissítve: 19:38

Ketyeg az éghajlati időzített bomba

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kiadta legutóbbi jelentésének összefoglalóját, amelyben a tudósok rámutatnak, hogy nincs sok időnk az éghajlatváltozás elleni küzdelem megnyerésére, ezért a kibocsátások mielőbbi csökkentésére lenne szükség.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.