Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A Magyar Kormány kiemelten támogatja a határon túli anyanyelvi oktatást

2021.07.12
12:45
2021.07.12
16:47
Forrás
Pannon RTV
A Magyar Kormány kiemelten támogatja a határon túli anyanyelvi oktatást, a magyar fiatalokkal kapcsolatos programokat. Mindezzel biztosítani igyekeznek a feltételeket a szülőföldön maradáshoz - erről beszélt Szili Katalin Újvidéken.
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Elkezdődött az Apáczai Nyári Akadémia második hete Újvidéken. Hetven pedagógus vesz részt a képzésen. Az előadók Vajdaságból, Erdélyből, és Magyarországról érkeztek.

Az előadások az oktatással kapcsolatos, szerteágazó témákat ölelték fel. A továbbképzésen szerzett ismereteket a gyakorlati munkába is beépíthetik a pedagógusok. Kozma Szabolcs, gyógypedagógus, Magyarország: „A kommunikációról szeretnék beszélni, a beszédfejlődésről, ennek a normál menetéről, illetve azokról a mérföldköveiről, amelyekbe azért elsiklódhatnak azok a dolgok, és azt szeretném bemutatni, hogy ilyenkor mit tudunk csinálni, hogyan tudunk közösen együttműködni abban, hogy mindenki eljusson arra a szintre, hogy jól tudjon kommunikálni.”

Pannon RTV

Ezen a héten osztályfőnöki képzést tartanak, valamint a Tapasztald, hogy továbbadhasd! környezetnevelési előadás-sorozatot hallgatják meg a pedagógusok. Lukács Gabriella, elnök, Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete: „Hetven pedagógus bejelentkezett erre a hétre. Hiszem, hogy lesz egy nagyon jó munka, jókedv, tapasztalatcsere, és ami ugye a leglényegesebb az egész Apáczai Nyári Akadémiánk.”

A Magyar Kormány kiemelten támogatja a határon túli anyanyelvi oktatást, a magyar fiatalokkal kapcsolatos programokat. Mindezzel biztosítani igyekeznek a feltételeket a fiatalok szülőföldön maradásához - erről beszélt a megnyitón Szili Katalin, magyar miniszterelnöki megbízott. „Én annak kifejezetten örülök, hogy van egy olyan nyári akadémia ami visszatérően, nyaranként részben az eszmecserét segíti a pedagógusoknak, részben olyan napi tudást ad át számukra ami az ő felkészültségüket is frissíti, viszont egy jó lehetőség arra is, hogy a Kárpát-medencei magyar nyelven oktató pedagógusok találkozzanak.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Szili Katalin kiemelte az elmúlt években megvalósuló, Vajdaságba irányuló támogatásokat, az óvodák, iskolák építését, kollégiumok létrehozását, javítását. Hozzátette: függetlenül attól, hogy valaki a tömbben vagy a szórványban él, biztosítani kell neki, hogy anyanyelvén jusson hozzá az információhoz, kultúrához.

határon túli
anyanyelvi oktatás
magyar kormány
Apáczai Nyári Akadémia
Szili Katalin
Újvidék

Most

19:35

Nincs élet a Sajóban, lényegében kihalt a folyó

Három hónapja ömlik a szennyezett bányavíz Szlovákiában a Sajó folyóba. A feljelentést megtették, a rendőrség nyomoz, de a folyó élővilágát súlyosan mérgező bányavíz még nagyobb mennyiségben ömlik, mint februárban.
19:32, Frissítve: 19:47

Eltévedt lövedékek

Baráth László Eltévedt lövedékek című könyvét mutatták be a Szabadkai Városi Könyvtárban.
18:40, Frissítve: 19:08

Bombariadók egész Belgrádban

Miután több belgrádi általános- és középiskolában volt bombariadó reggel, délutánra már arról szóltak a fenyegető üzenetek, hogy ismeretlen tettesek bombákat helyeztek el a belgrádi hidakon, bevásárlóközpontokban, az állatkertben, éttermekben is.

Népszerű