Ugrás a tartalomra
Facebook/Szijjártó Péter

Magyar-szerb stratégiai szövetség a kihívások eredményesebb kezeléséért

2023.03.25
16:06
2023.03.25
16:22
Forrás
Pannon RTV, Facebook/Szijjártó Péter
Magyarország és Szerbia között egy olyan stratégiai szövetség jött létre az elmúlt időszakban, amely segít abban, hogy a mostani rendkívüli kihívásokat eredményesebben tudjuk kezelni - jelentette ki Szijjártó Péter a belgrádi egyeztetéseket követően.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, jelenleg három fő kihívással néz szembe a közép-európai országok többsége, a gazdasági, a biztonsági és az energiaellátási kihívással. Mindezek megoldásában a Szerbiával fenntartott stratégiai szövetség segít - mondta a politikus. A két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly csúcsot döntött, 6 milliárd eurós összeggel. Emellett az energiaellátással kapcsolatos együttműködés is folytatódik Szerbiával - emelte ki Szijjártó.

„Megállapodás született ennek fényében arról, hogy a tavalyi évhez hasonlóan az idei esztendőben is fogunk földgázt tárolni a szerbeknek a magyarországi földgáztárolókban. Emellett pedig az előzetesen megállapodott menetrendnek megfelelően zajlik az előkészítő munkálat arra vonatkozólag, hogy a Magyarország és Szerbia közötti villamosenergia-összeköttetés kapacitását a duplájára növeljük, annak érdekében, hogy a két ország közötti villamosenergia forgalom is könnyebbé, gyorsabbá és egyszerűbbé váljon. Tehát Magyarország és Szerbia stratégiai partnersége és barátsága nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország az előttünk álló példátlan kihívásokat jobban tudja kezelni, mint egy ilyen stratégiai szövetség, illetve barátság nélkül.”

Szijjártó Péter Siniša Mali pénzügyminiszterrel is tárgyalóasztalhoz ült.

stratégiai szövetség
kihívások
Szijjártó Péter

Most

11:42, Frissítve: 11:56

Tűzvédelmi előadások a gazdáknak

Tűzvédelmi előadás sorozatot tart Magyarkanizsa községben a községi Önkéntes Tűzoltó Szövetség. A tűzvédelmi előadás hosszú évek után került újból megszervezésre, célja pedig, hogy a termelőket felkészítse az aratási időszakra.
10:38, Frissítve: 12:48

Ma van a dohányzásmentes világnap

Naponta 13-an halnak meg tüdőrák következtében Szerbiában, 90 százalékuk dohányos. Ma van a dohányzásmentes világnap. A dohányzók számát tekintve Szerbia az ötödik helyen áll Európában.
08:46

Ma Sevilla-Roma Európa-liga döntő

A budapesti Puskás Aréna ad otthont a labdarúgó Európa-liga idei döntőjének, ahol a Sevilla és AS Roma mérkőzik meg a bajnoki címért. A spanyol csapat az Európa-liga, míg a Roma a kupadöntők specialistája.

Népszerű