Ugrás a tartalomra

Májusban eldőlhet, bevezetik-e a kötelező sorkatonaságot Szerbiában

2024.01.30
12:41
2024.01.30
17:57
Forrás
b92.rs
Meggyőző érvek szólnak a sorkatonai szolgálat újbóli bevezetése mellett, ezt mondta Aleksandar Vučić a Szerbiai Katonaság fegyvereinek és katonai felszereléseinek bemutatóján a belgrádi Topčider laktanyában.

A szerb államfő felhívta a figyelmet arra, hogy külföldön nagy az érdeklődés a szerbiai fejlesztésű páncélozott szállítógép, a "Lazar 3" legmodernebb változata iránt, és bejelentette azt is, hogy az év végéig hatalmas mennyiségű úgynevezett kamikaze drónt is kap a katonaság.

Belgrádban bemutatásra kerültek a modernizált harckocsik és drónok, valamint a legkorszerűbb ejtőernyős, búvár- és hegymászó felszerelések. Az államfő kíséretében a bemutatón jelen volt Ana Brnabić miniszterelnök, Miloš Vučević védelmi miniszter, valamint a Szerbiai Katonaság vezérkari főnöke, Milan Mojsilović tábornok is. A külföldi országok egyre inkább érdeklődnek a Szerbiában gyártott Lazar 3 iránt. A páncélozott katonai szállítójármű új verziója magas szintű védelmet nyújt, amennyiben a járműre lesből támadnak rá, valamint erősebb páncélzattal rendelkezik, hangzott el a bemutatón. Miloš Vučević védelmi miniszter azt üzente, a szerb állam megfelelő választ fog adni a Törökország és Priština közötti katonai megállapodás aláírására. Felhívta a figyelmet arra, hogy felmerül a kérdés, kinek és miért fegyverkezik fel az úgynevezett koszovói katonaság. A szerb fegyveres erők nap mint nap új kihívásokkal szembesülnek.

„Elégedett vagyok azzal, amit a Szerbiai Katonaság tagjai 2023-ban véghez vittek és elértek. Kihasználnám az alkalmat, hogy köszönetet mondjak a vezérkari főnöknek és a Szerbiai Katonaság minden tagjának a 2023-ban tanúsított munkájukért és elért céljaikért. Azzal a megjegyzéssel, hogy ezek a feladatok és célok a 2024-es esztendőben még nagyobbak és még magasabb szintűek lesznek.”

Aleksandar Vučić elmondta, hogy 80 Lazar és 112 Miloš gyártását rendelték meg a szerb fegyveres erők számára, valamint várhatóan megérkezik Oroszországból egy fontos rendszer, amelyet elektronikus zavarásra használnak. A szerb államfő szerint az év végéig a Szerbiai Katonaság részére nagy mennyiségű kamikaze drónt szerezhetnek be, amelyek hazai gyártásúak lesznek. Az államfő hozzátette, hogy az új fegyverek beszerzése mellett új katonák és kiképzések szükségesek, és hozzátette, hogy a Szerbiai Katonaságnak mostantól új egységei lesznek, amelyek a páncélos egységeken belül drónokat üzemeltetnek majd. Fontos, hogy megőrizzük és megvédjük az országot, mert a jelenlegi geopolitikai körülmények között, ha nem elég erős a katonaság, az veszélyt jelent az államra nézve, mondta Vučić.

„Meg kell erősíteni a védekezésünket, a védelmi koncepciónkat, az úgynevezett totális védelem koncepcióját. Teljesen készen kell állnunk, mert mi vagyunk az egyetlen katonailag semleges ország, és senkit sem veszélyeztetünk, csak a mi területi integritásunkat sodorták veszélybe, mi soha senkiét sem. Tehát erősíteni kell a katonaságot.”

Vučić úgy fogalmazott, meggyőző érveket soroltak fel a kötelező katonai szolgálat szükségessége mellett, de hogy mikor lehet majd újra bevezetni, az a pénzügyi előfeltételektől függ. Azt is elmondta, hogy május elsejéig kell a katonai vezetésnek benyújtania a javaslatait, és csak azután születik döntés. Ha zöld fényt kap az újbóli kötelező sorkatonaság ügye, akkor még mindig hátra van a szerbiai parlament jóváhagyása.

sorkatonaság
kötelező sorkatonai szolgálat
Szerbia

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.