Ugrás a tartalomra

Másfél hónapos kihagyás után ismét összeült a szerb parlament

2020.04.28
16:18
2020.04.28
18:13
Forrás
Pannon RTV
Szigorú elővigyázatossági intézkedések mellett másfél hónapos szünet után ült össze ismét a szerbiai parlament kedden. A képviselőknek két napirendi pontról kell dönteniük, az ülés szerdán zárul.

A rendkívüli állapot március 15-i kihirdetése óta ez a köztársasági parlament első ülése. Szerbia azon kevés európai ország közé tartozik, ahol a koronavírus-járvány miatt leállították a törvényhozás munkáját. Mivel a rendkívüli állapotot nem a parlament hirdette ki, így az erről szóló döntést előbb a képviselőknek meg kellett erősíteniük.

Fotó: TANJUG/TARA RADOVANOVIC/an

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője: „Nagyon fontos elmondani, amit a felszólalásomban is elmondtam, hogy miért volt elengedhetetlen a rendkívüli állapot bevezetése. Azért, mert az alkotmány értelmében kizárólag rendkívüli állapot, vagy hadiállapot idején korlátozhatóak bizonyos emberi jogok. Ezeknek az emberi jogoknak a korlátozása nélkülözhetetlen volt az emberek egészségének a megőrzése érdekében, és ha nem lett volna, illetve nem lenne rendkívüli állapot, nem lehetne például a gyülekezési szabadságot korlátozni, mozgáskorlátozást elrendelni. Tehát mindaddig, míg ezekre az intézkedésekre, amelyeket nem csak Szerbiában vezettek be, hanem a világ számos országában, nos addig, ameddig ezekre szükség van az emberek egészségének megőrzése érdekében, addig a rendkívüli állapot is fenn fog maradni, remélem, hogy ez néhány hét múlva már a múlté lesz.”

Fotó: Pannon RTV/Idei Sándor

Emellett azokat a határozatokat is meg kellett erősíteniük, amelyeket a kormány a rendkívüli állapot ideje alatt hozott. Egyik ilyen döntés a költségvetés újraütemezésére vonatkozik. A korábbi költségvetés 0,3 százalékos hiánnyal számolt, ám a gazdaságmentő intézkedések következtében a deficit 7 százalékos lehet. A kormány 5,1 milliárd eurós támogatással kívánja segíteni a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat, valamint százeurós segélyt ígért minden nagykorú szerb állampolgárnak.

Fotó: Pannon RTV/Idei Sándor

A rendkívüli állapot megszüntetésével van közvetlen kapcsolatban a szerbiai választások megtartása - mondta Pásztor Bálint: „Amennyiben az orvosi szakma képviselői úgy ítélik meg, hogy a rendkívüli állapot néhány héten belül megszüntethető, ahogy én az előbb mondtam, a reményeimmel összhangban, akkor azt gondolom, hogy még a nyár első felében, a nyár elején megtarthatóak a választások. Erre kizárólag abban az esetben fog sor kerülni, amennyiben ez az emberek egészségét, az emberek biztonságát nem veszélyezteti.”

Fotó: TANJUG/TARA RADOVANOVIC/an

A keddi ülés merőben eltért a megszokottaktól. A parlamentbe érkező képviselőknél lázat mértek, illetve hőkamerával is megvizsgálták a testhőmérsékletüket, emellett fertőtleníteni kellett a kezeiket, és védőmaszkot, valamint gumikesztyű kaptak. Az ülésteremben a politikusok nem közvetlenül egymás mellett ültek, hanem egy hely kihagyással, és plexi védőfal van minden képviselő előtt.

Fotó: TANJUG/TARA RADOVANOVIC/an

Az ülés a koronavírus-járvány halálos áldozatai tiszteletére egy perces néma csenddel kezdődött.

Szerbia
parlament
ülés

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.