Ugrás a tartalomra

Megállapodás született az olasz kormánykoalícióról

2019.08.28
21:56
Forrás
24.hu
Koalíciós megállapodást kötött az olasz balközép Demokrata Párt és a populista Öt Csillag Mozgalom – számol be a BBC.

A két párt megállapodott arról, hogy Giuseppe Conte marad a miniszterelnök. A koalíciós megállapodás a 2023-as választásig szól. Nicola Zingaretti, a Demokraták vezetője úgy fogalmazott az együttműködésről, hogy az „megér egy próbát”.

Sergio Mattarella államfő szerdáig adott haladékot a pártoknak, hogy állapodjanak meg a kormányalakításról, különben ügyvezető kormányt jelöl ki, és előrehozott választást hirdet. A Demokraták az Öt Csillaggal azután ültek tárgyalóasztalhoz, hogy Conte lemondott a kormányfői tisztségről, miután Matteo Salvini, az eddig kormányon lévő szélsőjobboldali Liga elnöke bizalmatlansági indítványt helyezett kilátásba ellene.

Salvini a lépéstől azt remélhette, hogy pártja népszerűségnövekedését előrehozott választáson válthatja mandátumokra, de ez a Demokrata Párt és az Öt Csillag Mozgalom megállapodásával lekerül a napirendről. 

Olaszország
Giuseppe Conte
Demokrata Párt
Öt Csillag Mozgalom
Nicola Zingaretti
Sergio Mattarella
Matteo Salvini

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.