Ugrás a tartalomra

Megbízható és kiszámítható partnerség Szerbia és Magyarország között

2023.05.10
14:05
2023.05.10
16:06
Forrás
Pannon RTV
Megbízható és kiszámítható partnerségre van szükség ebben a bizonytalan világban, Szerbiának és Magyarországnak ilyen megbízható és kiszámítható a kapcsolata – hangzott el a szerb-magyar gazdasági vegyes bizottság ülését követően Belgrádban.

Ez az együttműködés segített mindkét félnek abban, hogy az ukrajnai háború okozta gazdasági válság közepette is talpon tudjon maradni – húzták alá a felek.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „Ma nincsen magyar energiabiztonság Szerbia nélkül, és nincsen szerb energiabiztonság Magyarország nélkül. Ez a lehető legmagasabb fokú együttműködés, bizalmon alapuló együttműködés, ami két ország között létrejöhet.”

Ezek voltak a szerb-magyar gazdasági vegyes bizottság ülésének legfontosabb tanulságai. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az ülést követő sajtótájékoztatón kiemelte, új, 128 kilométeres kőolajvezeték épül a magyarországi Algyő és a szerbiai Újvidék között. Emellett megállapodtak abban, hogy a Magyar Villamos Művek és a Szerbia Gázszolgáltató közös regionális földgázkereskedő vállalatot hoz létre, illetve a szerb energiahálózat modernizációjában magyar vállalatok is részt vesznek. Az idei fűtési szezonra történő felkészülésként a két fél megállapodott abban, hogy Szerbia 100 millió köbméteres nagyságrendben tárolhat földgázt a magyarországi tárolókban, és menetrend szerint haladnak előre a villamosenergia-hálózatokat összekötő interkonnektor kapacitásának megduplázása felé is.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „Egy nagy infrastrukturális fejlesztés keretében egy új, modern határátkelőt hozunk létre Röszke és Horgos között, ahol most van az autópálya határátkelő. Ez Európa egyik legforgalmasabb határátkelőhelye, és mi azt szeretnénk, ha az Európa egyik legmodernebb határátkelőhelye is lenne a jövőben.”

Hozzátette: az ehhez szükséges fejlesztések előkészítését megkezdték, és abban is megállapodtak, hogy az átkelőre nehezedő nyomást eloszlatják, mégpedig úgy, hogy a Béreg-Hercegszántó határátkelőhelyet alkalmassá teszik a teherforgalomra, a Királyhalom-Ásotthalom határátkelőhelyet pedig a buszforgalomra, és a tervek szerint a határátkelőhelyek nyitvatartási idejét is meghosszabbítják.

Tomislav Momirović szerb bel- és külkereskedelmi miniszter, a szerb-magyar gazdasági vegyes bizottság másik társelnöke a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a vasútfejlesztés és az energetika területén az utóbbi időszak legjelentősebb együttműködését valósította meg Szerbia és Magyarország közösen.

Tomislav Momirović, bel- és külkereskedelmi miniszter, Szerbia: „Szeretnék minden szerbiai állampolgárt emlékeztetni arra, hogy Kelet-Európa legjobb minőségű és leggyorsabb vasútját építettük ki, rengeteg autóutat építünk, és az energiaügy területén hihetetlen lépéseket tettünk. Magyarország 2022-ben a 3,65 milliárdos árucsere-forgalommal Szerbia ötödik legnagyobb kereskedelmi partnere volt.”

A szerb-magyar vegyes bizottság ülése készítette elő a két ország kormányának együttes ülését, amelyet június 20-án tartanak. Ez már a hetedik közös kormánycsúcs lesz, az elsőt 2014. július elsején tartották Belgrádban.

Szijjártó Péter
Tomislav Momirović
Szerbia
szerb-magyar
gazdasági vegyes bizottság

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.