Ugrás a tartalomra

Megszavazta a parlament az új szerb kormányt

2022.10.27
06:58
2022.10.27
07:07
Forrás
Pannon RTV
Megszavazta a szerb parlament az új kormányt. A 250 fős törvényhozásból 225-en szavaztak. Az április 3-i választások után több mint hat hónappal kapott új kormányt Szerbia.

A jelenlévők közül 157 biztosították támogatásukról az új végrehajtó hatalmat, míg 68-an ellene voltak. Senki nem tartózkodott.

A kormányfő Ana Brnabić lesz, aki tegnap adta elő expozéját a képviselők előtt. Ebben összegezte az elmúlt időszak eredményeit, és felvázolta az új kormány előtt álló kihívásokat. Mint mondta, a legfőbb feladat Szerbia energetikai helyzetének javítása, az önellátás erősítése, új kapacitások és útvonalak kiépítése. Továbbra is cél a tudomány, az oktatás, a gazdaság fejlesztése, a koszovói helyzet rendezése, az európai integráció.

Ana Brnabić expozéjának részleteit korábbi cikkünkben olvashatják.

Az új kormány miniszterei a következők:

A kormányt Ana Brnabić fogja vezetni. Mellette három alelnöke lesz az új kormánynak. Ivica Dačić, aki a külügyi tárcát vezeti majd, Miloš Vučević, aki a védelmi tárca élére kerül és Siniša Mali, aki pénzügyminiszter marad.

A kül- és belkereskedelmi miniszter Tomislav Momirović, Jelena Tanasković pedig a mezőgazdasági miniszter lesz. Rade Basta a gazdasági tárcát vezeti majd. Irena Vujović a környezetvédelemmel, Goran Vesić az építésügyi, közlekedési és közműfejlesztési ügyekkel lesz megbízva. Dubravka Negre lesz az energiaügyi tárca vezetője. Az igazságügyi tárca élére ismét Maja Popović kerül. Aleksandar Martinović lesz a helyi önkormányzatokkal és a közigazgatással foglalkozó miniszter.

Tomislav Žigmanov a kisebbségi és emberi jogokért felelős tárca élére kerül majd. A belügyminiszter Bratislav Gašić lesz. Az európai integrációs tárca vezetésével Tanja Miščević lesz megbízva, míg Branko Ružić marad az oktatási tárca élén. Jelena Begović lesz a tudományügyi tárca vezetője. Az egészségügyi minisztériumot Danica Grujičić vezeti majd. Nikola Selaković munka és szociális ügyekkel lesz megbízva. Darija Kisić a családügyi tárcát veszi át, míg Husein Memić vezeti majd az idegenforgalmi tárcát. Zoran Gajić lesz a sportminiszter. Maja Gojković marad a kulturális tárca, míg Milan Krkobabić a faluügyi minisztérium vezetője. Az információs és telekommunikációs tárca vezetője Mihailo Jovanović, míg a közberuházásokért Marko Blagojević felel. Novica Tončev, Đorđe Milićević és Edin Đerlek pedig tárca nélküli miniszterek lesznek.

A miniszterekkel kapcsolatos részletes cikkünket itt olvashatja:

A 28 miniszter a parlamenti ülés folytatásában letette az esküt.

szerb kormány
parlament

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:14

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.