Ugrás a tartalomra

Miloš Vučević: Szerbia mindent megtesz a béke megőrzése érdekében

2023.10.02
13:56
2023.10.02
17:01
Forrás
Pannon RTV
A Szerbiai Katonaság soha nem sértette meg az 1244-es ENSZ határozatot és a kumanovói Katonai-műszaki Megállapodást – mondta Miloš Vučević szerb védelmi miniszter a koszovói eseményekkel és a Belgrád elleni vádakkal kapcsolatos sajtótájékoztatón.

Ha a hadsereg parancsot kap arra, hogy egységei belépjenek a Szerb Köztársaság részét képező Koszovó területére, akkor ezt a feladatot hatékonyan, szakszerűen és sikeresen hajtják majd végre – mutatott rá Vučević, és megjegyezte, Szerbia mindent megtesz azért, hogy elkerülje, hogy ez megtörténjen.

Miloš Vučević szerb védelmi miniszter a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy Szerbia nemcsak az előző hónapokban és években, hanem különösen Albin Kurtinak a prištinai adminisztráció élére kerülése óta figyelmeztette a nemzetközi közvéleményt a szerb nép elnyomására, zaklatására és fizikai üldöztetésére Koszovóban.

Miloš Vučević, védelmi miniszter, Szerbia: „A Szerb Köztársaság úgy véli, hogy a KFOR-nak minél jelentősebb szerepe kell, hogy legyen Koszovóban, különösen azokban a térségekben, ahol szerbek élnek, és ezt sohasem elleneztük. A KFOR egységeinek jelenléte ellen semmi kifogásuk sincs a déli tartományban élő szerbeknek sem.”

Milan Mojsilović tábornok, a Szerbiai Katonaság vezérkari főnöke elmondta, hogy Milan Radoičić nem vett részt semmilyen kiképzésen, egyetlen golyót vagy gránátot sem lőtt ki a szerb hadsereg kötelékében, és nem vett részt semmilyen tevékenységben. A korábbi években néhány alkalommal behívták katonai gyakorlatra, de nem reagált rájuk. Az pedig, amit Radoičić a saját családi birtokán csinált, az nem a Szerbiai Katonaság dolga, mutatott rá Mojsilović. Elmondta, hogy a szerb fegyveres erők harckészültsége nem nőtt, csak az egységek fokozott jelenléte észlelhető a szárazföldi biztonsági övezetben, az adminisztratív határ mentén.

Milan Mojsilović, vezérkari főnök, Szerbiai Katonaság: „Ami azokat a vádakat illeti, hogy terroristákat képeztünk ki, kihangsúlyoznám, hogy a Szerbiai Katonaság egy komoly, erős szervezet, amely nem tűr el semmilyen improvizációt, sem hazugságot. Sértő az a vád is, mely szerint a Szerbiai Katonaság be akart hatolni Koszovó területére.”

Petar Petković, Szerbia Koszovó-ügyi irodájának igazgatója szerint a koszovói rendőrség azért nem engedte, hogy az EULEX nyomozói részt vegyenek a Banjskában történtek kivizsgálásában, nehogy kiderüljön, hogyan öltek meg hidegvérűen két szerbet, Bojan Mijailovićot és Igor Milenkovićot. Bojan Mijailović fotója alapján a szerbiai patológusok megállapították, hogy a golyó a bal szemhéj környékén hatolt be, és a fej jobb oldalán távozott, ami azt jelenti, hogy hanyatt fekve ölték meg, tette hozzá Petar Petković. Megjegyezte, először úgy sebesült meg, hogy lábon lőtték, majd a kivégzésére került sor. Mindeközben Kurti terrorja tovább folytatódik, mondta Petković.

Petar Petković, a Koszovó-ügyi Iroda igazgatója, Szerbia: „Úgy tűnik, őt még inkább bátorítja a szerb nép elleni támadásokra az, hogy nincs megfelelő reakció a nyugat részéről, elsősorban a nemzetközi szervezetek felől Koszovóban. Tudják, mi nem kérjük sem a KFOR-tól, sem az EULEX-től, hogy a szerb oldalra álljon, hogy az üldöztetett szerb nép oldalára álljon, annak a népnek az oldalára, amely Kurti terrorját elszenvedi nap mint nap. Mi csak azt kérjük, hogy tárgyilagosak és függetlenek legyenek.”

Azt üzente, Belgrád harcolni fog a szabadság megőrzéséért, de mindenekelőtt a szerb nép békéjéért, mert ellenkező esetben folytatódik a szerbek kivándorlása, ami szerinte Albin Kurti célja.

Miloš Vučević
béke
Szerbia
Szerbiai Katonaság
1244
Kumanovo
Milan Mojsilović
Petar Petković

Most

16:19, Frissítve: 16:25

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.
15:09, Frissítve: 16:41

Húsvét Palicson

Hatodik alkalommal szervezik meg a Húsvét Palicson nevet viselő hagyományápoló foglalkozást az ortodox ünnepek alkalmából.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.