Ugrás a tartalomra

Miről is szavazunk januárban?

2021.12.01
09:14
2021.12.01
20:51
Forrás
Szerbiai RTV
Az alkotmánymódosítások, amelyekről Szerbia polgárai a január 16-ai népszavazáson szavaznak, az igazságszolgáltatást érintik – a bírák és ügyészek megválasztását, aminek biztosítania kell az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A tegnap elfogadott, a Szerb Köztársaság alkotmányának megváltoztatásáról szóló törvény szerint a bírákat ezentúl nem az Országgyűlés választja, hanem a Bírósági Főtanács, tehát sem az igazságügyi miniszter, sem az Igazságügyi Bizottság elnöke, de a Legfelsőbb Semmítőszék elnöke sem vesz részt a választási folyamatban. A Legfelsőbb Bírósági Tanács 11 tagból áll majd, eltörlik a bírák hároméves próbaidejét, amit a jelenlegi alkotmány egyik legnagyobb hiányosságaként tartottak számon.

Az ügyészséget illetően két változás van: megszűnnek a helyettes ügyészek. Az ügyészeket pedig az Ügyészek Főtanácsa választja majd, amelynek 11 tagja lesz. A Velencei Bizottság pozitív véleményt adott ezekről az alkotmánymódosításokról, kijelentve, hogy azok összhangban vannak az európai normákkal. Maja Popović igazságügyi miniszter azt mondta, hogy az igazságszolgáltatás területén az alkotmány módosítása a feltétele a jogrendszer további reformjának, amely egyebek mellett lehetővé teszi a jobb megítélést és Szerbia előrehaladását az európai integrációs folyamatban.

Egyébként egy kérdés lesz a referendumon, amely így szól: Támogatja-e a Szerb Köztársaság alkotmányának megváltoztatásáról szóló törvény megerősítését? Januárban a polgárok a szokásos igennel vagy nemmel válaszolhatnak.

Szerb Köztársaság
alkotmány
bírák
alkotmánymódosítás
referendum

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.