Ugrás a tartalomra

Miről is szavazunk januárban?

2021.12.01
09:14
2021.12.01
20:51
Forrás
Szerbiai RTV
Az alkotmánymódosítások, amelyekről Szerbia polgárai a január 16-ai népszavazáson szavaznak, az igazságszolgáltatást érintik – a bírák és ügyészek megválasztását, aminek biztosítania kell az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A tegnap elfogadott, a Szerb Köztársaság alkotmányának megváltoztatásáról szóló törvény szerint a bírákat ezentúl nem az Országgyűlés választja, hanem a Bírósági Főtanács, tehát sem az igazságügyi miniszter, sem az Igazságügyi Bizottság elnöke, de a Legfelsőbb Semmítőszék elnöke sem vesz részt a választási folyamatban. A Legfelsőbb Bírósági Tanács 11 tagból áll majd, eltörlik a bírák hároméves próbaidejét, amit a jelenlegi alkotmány egyik legnagyobb hiányosságaként tartottak számon.

Az ügyészséget illetően két változás van: megszűnnek a helyettes ügyészek. Az ügyészeket pedig az Ügyészek Főtanácsa választja majd, amelynek 11 tagja lesz. A Velencei Bizottság pozitív véleményt adott ezekről az alkotmánymódosításokról, kijelentve, hogy azok összhangban vannak az európai normákkal. Maja Popović igazságügyi miniszter azt mondta, hogy az igazságszolgáltatás területén az alkotmány módosítása a feltétele a jogrendszer további reformjának, amely egyebek mellett lehetővé teszi a jobb megítélést és Szerbia előrehaladását az európai integrációs folyamatban.

Egyébként egy kérdés lesz a referendumon, amely így szól: Támogatja-e a Szerb Köztársaság alkotmányának megváltoztatásáról szóló törvény megerősítését? Januárban a polgárok a szokásos igennel vagy nemmel válaszolhatnak.

Szerb Köztársaság
alkotmány
bírák
alkotmánymódosítás
referendum

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.