Ugrás a tartalomra

Módosul a nyugdíj- és rokkantbiztosítási törvény

2018.09.21
12:00
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
Ma a szerb köztársasági parlament rendkívüli ülésen tárgyalt a nyugdíj és rokkantbiztosításra, valamint a felsőoktatási törvény módosításaira vonatkozó javaslatokról.

A felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban a VMSZ képviselői csoportja módosítási javaslatot nyújtott be, amivel lehetővé tennék, hogy plusz akkreditációs eljárás nélkül is lehessen a nemzeti közösségek nyelvén vizsgáztatni, vagy a képzés egy részét lebonyolítani, mivel a kisebbségi nyelven történő oktatás fogalma a mostani törvénymódosítási javaslatból kimaradt.

Októbertől nagyobb nyugdíjat kaphatnak a szerbiai nyugdíjasok. Emellett a jövőben évente többször is emelkedhet a nyugdíj az országban. Az ezt lehetővé tevő törvénymódosítási javaslatról vitáztak ma a köztársasági parlamentben. A rendkívüli ülésén több olyan törvénymódosítási javaslatról is szó volt, amely a szerbiai nyugdíjasokat érinti.

Az ellenzéki képviselő csoportok azt neheztelték, hogy a kormánypártok döntése alapján mind a 33 napirendi pontról összevont vitát kell folytatniuk.

Boško Obradović, köztársasági parlamenti frakcióvezető, Dveri: „A 33 napirendi pont ilyen jellegű egységes megvitatása megakadályozza a köztársasági képviselőket azon szándékukban, hogy érdemi vitát folytassanak minden témában.”

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Zoran Đorđević az ülésen elmondta, hogy a jelenlegi nyugdíj- és rokkantbiztosításra vonatkozó törvénymódosítás elfogadását, a kormány eddigi gazdasági megszorításai tették lehetővé. Szerinte több változás várható. A nyugdíjasok számára a legfontosabb, hogy a módosítási javaslat elfogadásával, hatályát veszti az ideiglenes nyugdíjcsökkentésre vonatkozó törvény.

Zoran Đorđević, munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter, Szerbia: „Ez azt jelenti, hogy az októberi nyugdíjnál, amely novemberben kerül folyósításra már nem lesz csökkentés. Kérem, figyeljenek. A levonás nélküli októberi nyugdíj, ugyanakkora lesz, mint 2014 októberében, mielőtt a nyugdíjcsökkentésre vonatkozó törvény hatályba lépett volna, százalékosan növelve attól az időponttól számítva a mai napig.”

Ez azt jelenti, hogy akinek 2014 októberében 50 ezer dinár volt a nyugdíja, az a törvény hatályon kívül helyezése után 53 954 dinárt fog kapni. A Vajdasági Magyar Szövetség képviselői egyetértettek a nyugdíjasokra vonatkozó kérdéssel. A párt módosítási javaslatot adott be a felsőoktatási intézményekben történő nyelvhasználatra.

Pék Zoltán, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „A kisebbségi nyelven történő oktatás fogalma a mostani törvénymódosítási javaslatban ki lett hagyva. Ahogy ezt mi észrevettük, ezt egy törvénymódosítási javaslattal beiktattuk. Ugyanúgy, mint ahogy a 2014-es felsőoktatási törvényben benne volt és most még mindig érvényben van.”

A felsőoktatási törvénymódosítási javaslat alapján ismét meghosszabbítanák a határidőt azoknak az egyetemistáknak, akik még a régi rendszer szerint kezdték meg tanulmányaikat. Így ezek az egyetemi hallgatóknak 2019 szeptemberéig kell befejezniük tanulmányaikat.
 

Szerbia
képviselőház
parlament
nyugdíj- és rokkantbiztosítási törvény

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.