Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Népszavazás Szerbiában

2022.01.16
06:49
Forrás
Pannon RTV
A népszavazáson mindössze egyetlen kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolniuk a polgároknak. Ez pedig a következő: támogatja-e a Szerb Köztársaság alkotmányának megváltoztatásáról szóló törvény megerősítését?

A szakértők szerint alkotmánymódosításra szükség van, az ugyanis fontos Szerbia európai integrációjához. 7 és 20 óra között összesen 6 millió 510 ezer 233 választópolgár adhatja le szavazatát. A Köztársasági Választási Bizottságnak az urnazárást követően 96 órája van arra, hogy kihirdesse a referendum végleges eredményét. A szavazóhelyre magunkkal kell vinni a szavazócédulát. Amennyiben ez nincs meg, de tudjuk, hol kell voksolnunk, akkor enélkül is részt tudunk venni a szavazáson. A személyi igazolvány vagy pedig az útlevél azonban kötelező, hogy igazolni tudjuk magunkat. A szavazólapon a kérdés és a válaszok szerbül, illetve azokon a további nyelveken szerepelnek, amelyek hivatalos használatban vannak az adott községben. A szavazóhelyeken továbbá kötelező a maszkviselés.

Ladóczki Gyula, a Köztársasági Választási Bizottság tagja: „Nehéz megjósolni, hogy mikor várhatók előzetes eredmények. Ez községenként változó. Attól is függ, hogy mekkora községről beszélünk, hogy gyorsan tudják-e majd a szavazatszedő bizottság tagjai és a helyi választási bizottságok a beérkezett eredményeket feldolgozni. Előzetes eredmények hétfőre biztos, hogy lesznek. Végeredményt pedig csütörtökön este nyolc óráig fog hirdetni a Köztársasági Választási Bizottság. A népszavazás nem kíván most az új törvény szerint minimális részvételi arányt, akkor tekinthető elfogadottnak ez a kérdés, amit feltettek, ha a népszavazáson résztvevő polgárok 50 százaléka plusz egy ember igennel válaszol.”

népszavazás
alkotmánymódosítás
Ladóczki Gyula

Most

18:18, Frissítve: 18:28

Spanyol Nagydíj - Leclerc a pole pozícióban

A világbajnoki pontversenyt vezető Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az első rajtkockából.

Népszerű