Ugrás a tartalomra

Orbán Viktor: A Pfizer vakcinája tulajdonképpen magyar

2021.01.03
07:39
2021.01.03
15:57
Forrás
Hirado.hu, MTI
A Pfizer vakcinája tulajdonképpen magyar. Sok magyar szakember dolgozott rajta, büszkék lehetünk Karikó Katalinra - jelentette ki a magyar kormányfő idei első nyilatkozatában a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

„Beszéltem a professzor asszonnyal, Karikó Katalinnal, újév előtti napon, hosszan, és megértettem, hogy ugyan egy német profi is benne van, de a legtöbben magyarok dolgoznak a kutatásban vagy a kutatás irányításában. Kis túlzással, de nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina. Amerikai pénz és magyar ész van benne” - emelte ki a műsorban Orbán Viktor.

A magyar egészségügy jobban helytállt, mint sok, magasabban minősített ország egészségügye - húzta alá Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában. A magyar miniszterelnök idei első nyilatkozatában részletesen beszélt nemcsak az elmúlt egy év történéseiről, de az előttünk álló 2021-es év terveiről, céljairól is.

A koronavírus elleni védőoltás tekintetében úgy fogalmazott, nincs kapacitáskorlátja a tömeges oltásnak, csak a vakcina szabhat határt. Magyarország az Európai Unióval közösen rendelt vakcinákat, amelyet egy megszabott kvóta alapján osztanak szét az unióban, azonban ezen felül is lehetséges más gyártóktól való rendelés. Éppen ezért a magyar kormány figyelemmel kíséri a keleti fejlesztésű oltóanyagokat is. Az egészségügy felkészültségéről úgy nyilatkozott Orbán, hogy a magyar orvosok, ápolónők, rezidensek mind rendkívül jól helytálltak.

Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására, amennyiben nagy mennyiségben érkezne vakcina az országba - mondta Orbán Viktor. A magyar kormányfő hangsúlyozta, jelenleg 35 ezer ember beoltására alkalmas vakcina áll rendelkezésre, amelyet a kormány oltási terve alapján az orvosok és más, az egészségügyben dolgozók kapnak meg elsőként. Kiemelte, amennyiben hirtelen több millió vakcina állna rendelkezésre, akkor azok beadása a több mint tízezer választási helyszínen történhetne meg, az állampolgároknak tehát oda kellene menniük, ahol szavazni szoktak. Orbán Viktor megjegyezte ugyanakkor, mostani tudásuk szerint nem várható rövid időn belül több millió vakcina, mivel jelenleg a gyártók sem tudnak megbízható szállítási mennyiségeket és időpontokat mondani.

Gazdasági szempontból is jól teljesített az ország a kialakult helyzethez képest. A magyar összefogásnak köszönhető, hogy több százezer munkahelyet sikerült megtartani. Orbán hozzátette, a munkahelyek védelmére továbbra is szükség van a válság idején. Ezt adócsökkentéssel lehet a leghatékonyabban elérni. ​Nyomorúságos a járvány időszaka, de ha ennek vége, gyorsan tér vissza a gazdaság - mondta a magyar miniszterelnök. A beruházók immár keletről is érkeznek, a magyar vállalkozások beruházásai még fontosabbak, ezért kérte az iparűzési adó csökkentését a kormány, ez az ott dolgozó emberekhez megy majd. A külföldön befektető magyar vállalkozások hazahozott profitjának el kell majd érnie a külföldiek Magyarországról kivitt profitját. Ez az évtized végére a remények szerint kiegyensúlyozott lesz.

​2010 és 2020 év az elmúlt 100 év legsikeresebb évtizede volt, ezt közgazdászok nem vitatják. A következő tíz év még jobb lehet. Olyan dimenzió nyílik meg a magyar gazdaság előtt, amelyet még nem is lehet megérteni. Tíz év múlva rá sem lehet majd ismerni: radikálisan csökken a károsanyag-kibocsátás, nagyobb lakásokban, több gyermekkel fognak élni az emberek - szögezte le a magyar kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy mikortól lehet lazításokra számítani, Orbán úgy felelt: a vakcina teljes mennyiségének megérkezése előtt nem lehet lazítani. A második hullámot kivédtük, már a földre vittük, már csak le kell szorítani, hogy ne indulhasson el egy harmadik hullám – fogalmazott Orbán Viktor.

Orbán Viktor
magyar
Karikó Katalin
vakcina
Pfizer
BioNTech

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.