Ugrás a tartalomra

Óriási tüntetésre készülnek az európai gazdák

2024.02.15
20:16
2024.02.15
20:26
Forrás
Hirado.hu, M1
Közös, összehangolt tüntetést szerveznek a közép- és a kelet-európai gazdák a brüsszeli agrárpolitika ellen. Ezt a lengyel agrárkamara szóvivője jelentette be.

A jövő heti demonstrációhoz a lengyelek mellett a cseh, a szlovák, a magyar, a litván és a lett gazdák is csatlakozhatnak. Azt követelik Brüsszeltől, hogy lépjen fel az ukrán gabonaimport ellen, és vizsgálja felül a gazdák megélhetését veszélyeztető brüsszeli előírásokat. Közben Nyugat-Európában is folytatódnak a gazdatüntetések.

Kamionok hosszú sora vesztegelt a lengyel-ukrán határnál szerdán. A Szolidaritás nevű agrárkamara tagjai lassan egy hete tartják blokád alatt a legforgalmasabb átkelőt. Napról-napra egyre többen csatlakoznak hozzájuk. A tervek szerint jövő keddtől már nemcsak Dorohuszkban, hanem az összes határátkelőnél ott lesznek. De a vasúti és a tengeri csomópontokhoz vezető utakat is eltorlaszolnák. Azt mondják, nem tágítanak addig, amíg az Európai Bizottság nem lép.

„Valahogy az értésükre kell adnunk végre, hogy a műtrágya egyre drágább, a gabona pedig egyre olcsóbb lesz. Mindannyian családosok vagyunk, gyermekeink vannak, akiket el kell tartanunk. Tönkre teszik a megélhetésünket” – mondta egy fiatal gazda.

A lengyel gazdák azt követelik a Bizottságtól, vizsgálja felül nemrég meghozott döntését, amellyel 2025-ig meghosszabbította az Ukrajnából az unióba irányuló gabonaimport vámmentességét. A dömpingáron kínált ukrán gabona ugyanis elárasztotta az uniót, amivel az európai gazdák nem tudnak versenyezni.

A lengyelek nincsenek egyedül; a tervek szerint jövő csütörtöktől cseh, szlovák, magyar, litván és lett gazdák is csatlakozhatnak az egy hónaposra tervezett összeurópai figyelmeztető akcióhoz.

A kelet-és közép-európai gazdák számára ugyanis csak olaj volt a tűzre, hogy a kijevi kormány a márciustól kezdődő, csatlakozási tárgyalások során azt szeretné elérni: az ukrán gazdák kapjanak mentességet az uniós környezetvédelmi és élelmiszer-biztonsági előírások jelentős része alól. Név nélkül nyilatkozó, ukrán kormányzati források szerint Kijev cserébe az agrár-támogatások egy részéről is hajlandó lenne lemondani.

Közben szerte Nyugat-Európában folytatódnak a gazdatüntetések. Dél-Spanyolországban és Katalóniában kilencedik napja tartják blokád alatt a forgalmasabb utakat az ország négy, legnagyobb agrár szakszervezetének tagjai. Demonstrációikkal a kisbirtokok ellehetetlenülésére akarják felhívni a figyelmet. Azt mondják: már a mostani előírások mellett is egyre nehezebb kigazdálkodniuk a termelési költségeket, miközben egyre több időt kell fordítaniuk felesleges adminisztrációra. A spanyol gazdák azt mondják: ha életbe lépnek az új uniós környezetvédelmi szabályok, az végképp ellehetetleníti az teljes agrár ágazatot.

tüntetés
gazda
Európa
Brüsszel
agrárpolitika
gabonaimport
ukrán

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.