Ugrás a tartalomra

„Oroszország őszinte barátként tekinthet Szerbiára”

2019.10.19
20:15
2024.03.19
08:36
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV, Tanjug
Szerbia és Oroszország kapcsolata az elmúlt évtizedek tekintetében talán most a legjobb - hangzott el Aleksandar Vučić és Dmitrij Medvegyev közös sajtótájékoztatóján Belgrádban.

A szerb államfő ezen kijelentésére az orosz kormányfő úgy válaszolt, hogy kevés olyan ország van, amelyre Oroszország őszinte barátként tekinthet.

Fotó: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljevic

Dmitrij Medvegyev a sajtótájékoztató előtt Ana Brnabić szerb miniszterelnökkel közösen koszorút helyezett el Belgrádban a felszabadítók emlékművénél, és beszédet mondott a szerbiai parlamentben is. Az orosz kormányfő egyebek mellett azt mondta, hogy Oroszország továbbra is minden szükséges támogatást megad ahhoz, hogy Szerbia megőrizze területi integritását és szuverenitását. Emellett köszönetét fejezte ki Szerbiának, amiért az ország nem csatlakozott azon államokhoz, amelyek szankciókat vezettek be Oroszország ellen. Mint fogalmazott, ezt Oroszország értékeli.

Fotó: Tanjug/Predsednistvo Srbije

Hatalmas köszönet önnek Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő, megtiszteltetés számomra, hogy közösen emlékezik meg velünk Belgrád felszabadításáról - kezdte beszédét a sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić. A szerb államfő egyebek mellett a két ország gazdasági együttműködéséről is beszélt, amelynek mutatói folyamatos növekedést produkálnak. Vučić bízik benne, hogy ehhez majd a szerb vinjak kivitele is hozzájárul, amely reményei szerint finomabb lesz mint a francia konyak. „Az árucsere-forgalmunk évről-évre növekszik. 2018-ban elérte a 3 milliárd 60 millió dollárt. Ez 18,6%-kal több, mint 2017-ben, amikor 2 milliárd 580 millió dollár volt. Minden gazdasági területen növekedés tapasztalható” - emelte ki Vučić.

Fotó: Tanjug/Dragan Kujundzic

Dmitrij Medvegyev beszédében szintén kitért a két ország között gazdasági együttműködésre, amelynek egyik legfontosabb része a jelenleg is épülő új gázvezeték. „Mindannyian várjuk, hogy elinduljon a Török Áramlat, erről is beszéltünk. Tudom, hogy ez mindig érdekli az újságírókat. Biztos vagyok benne, hogy ez a projekt működni fog. Már csak kisebb munkálatok vannak hátra. Ez a projekt sok új munkahelyet is hoz magával és ami a legfontosabb, hogy sok bevételt is a mi barátunknak, Szerbiának” - mondta az orosz kormányfő.

Fotó: Tanjug/Dragan Kujundzic

Aleksandar Vučić és Dmitrij Medvegyev közös sajtótájékoztatóját megelőzően több bilaterális egyezményt is aláírtak a két ország illetékes miniszterei.

Oroszország
Dmitrij Medvegyev

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.