Ugrás a tartalomra

Pék Zoltán: A DTD-csatorna az egyik legszennyezettebb az országban

2021.06.24
19:48
2021.06.24
22:54
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
A vízszennyezés következményeiről és az ártéri erdők eltűnéséről szólalt fel a köztársasági parlament mai ülésén a VMSZ képviselője.

Pék Zoltán elmondta, a vízszennyezés oka Szerbiában elsősorban az ipar, a háztartási szennyvíz valamint a mezőgazdaság. Szavai szerint a DTD-csatorna vize az egyik legszennyezettebb az országban, a Bor folyó pedig európai szinten is kiemelkedő mértékben szennyezett. Pék felhívta a figyelmet arra, hogy Szerbiában csak kevés gyár fordít gondot a víztisztításra, a helyzet azonban bizonyos cégeknél és iparágakban javulni látszik, mivel néhányan befektettek ipari víztisztítók kiépítésébe. A VMSZ képviselője továbbá elmondta, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2019-es jelentése szerint egyes európai folyók – köztük a Tisza is – elvesztették korábbi árterük közel 100 százalékát.

Pék Zoltán, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „A folyó bármilyen szennyezettsége, az hatással van a víz kémiai összetételére, illetve megváltoztatja azt. Ez pedig hosszútávú következményekkel jár a vizeink, folyóink ökoszisztémájára nézve. Sajnos annak vagyunk tanúi, hogy bizonyos halfajok kihalófélben vannak, mint amilyen a kecsege, ami a tiszta vizet szereti. A folyószennyezés továbbá talajvízszennyezéssel is jár, mivel ezek közvetlenül összekapcsolódnak.”   

Pék Zoltán
VMSZ
parlament

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.