Ugrás a tartalomra
Tanjug/Rade Prelic

Petar Petković: Albin Kurti sem tilthatja meg, hogy a koszovói szerbek szavazzanak

2022.01.15
19:09
2022.01.15
19:20
Forrás
Szerbiai RTV
Koszovó területén nem engedik megszervezni a referendumot.

Azzal, hogy a pristinai parlament a szerbiai népszavazás Koszovó területén való megszervezése ellen hozott határozatot megsemmisíti az ott élő szerbek legalapvetőbb politikai jogait - mondta Petar Petković. Szerbia Koszovó-ügyi irodájának igazgatója hozzátette, Albin Kurti sem tilthatja meg, hogy az ott élő szerbek Koszovó területén szavazzanak, különös tekintettel igaz ez az április harmadikán esedékes köztársasági választásokra.

A szerbiai népszavazás Koszovó területén való megszervezése ellen hozott ma határozatot a pristinai parlament - jelenti a szerb közmédia.

A parlament rendkívüli ülésén 76 képviselő támogatta a javaslatot, míg ellene senki sem szavazott, ahogyan tartózkodás sem volt. A határozatjavaslatot a koszovói kormányfő terjesztette be és korábban több parlamenti párt álláspontjával is harmonizálták, ugyanakkor komolyabb változtatások nem történtek a szövegben. Albin Kurti koszovói kormányfő felolvasta a határozat első felét, amelyben egyebek között az is állt, hogy a koszovói kormány tegyen meg minden szükséges intézkedést az integritás és szuverenitás megsértésének megakadályozásáért. Igor Simić, a Szerb Lista vezetője a szavazás előtt kijelentette, a határozat elfogadása szembe megy a szerb nemzeti érdekekkel, így a szerb képviselők elhagyták az üléstermet, és nem vettek részt a szavazáson. 

Koszovó
referendum
Pristina

Most

18:18, Frissítve: 18:28

Spanyol Nagydíj - Leclerc a pole pozícióban

A világbajnoki pontversenyt vezető Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az első rajtkockából.

Népszerű