Ugrás a tartalomra

Potápi Árpád János: a horvátországi magyarság a legnehezebb helyzetből emelkedett fel

2023.12.02
17:14
2024.02.05
19:49
Forrás
MTI
Harminc évvel ezelőtt a legnehezebb helyzetből emelkedett fel a horvátországi magyarság, megmutatva, hogy mindig mindent újra lehet kezdeni, és ha van összefogás, akkor minden szinten sikereket lehet elérni - hangsúlyozta Potápi Árpád János.

A magyar nemzetpolitikai államtitkár a drávaszögi Pélmonostoron, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) éves közgyűlésén vett részt.

Potápi Árpád János az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta: a kilencvenes évek délszláv háborúja után gazdasági és politikai összeomlás jellemezte a térséget. A magyarság nagy része Magyarországra menekült, vagy szerte a világba. Így kellett újrakezdeni az életet, és visszaköltözni a drávaszögi és szlavóniai falvakba - fogalmazott.

Kiemelte: sem Horvátországban, sem más Kárpát-medencei régióban egyetlen nemzeti közösség sem bír el több etnikai pártot vagy szervezetet, mert megosztja az erőit.

"A matematikában kettő meg kettő az négy, a politikában sokszor öt, hat vagy hét, mert az emberek látják, hogy van értelme tevékenykedni, dolgozni, egyáltalán magyarnak lenni, mert egységesen sokkal erősebbek vagyunk minden téren" - mondta az államtitkár.

Örömét fejezte ki, hogy a HMDK három új tagszervezettel, egy zágrábi és két kelet-szlavóniai egyesülettel bővült, ami még inkább erősíti a magyar egységet. Egyben gratulált Jankovics Róbert elnöknek és a HMDK-nak az elmúlt 30 év sikereihez.

Jelezte: természetesen látják a negatív dolgokat is, itt a demográfiai mutatókat említve.

"A következő években, évtizedekben úgy kell állítanunk az életünket, hogy ezen tudjunk változtatni" - hangsúlyozta, hozzátéve, arra kérte a HMDK-tagokat, hogy minden magyar gyermeket vigyenek magyar óvodába, magyar iskolába, mert így tudják a leginkább megtartani a nemzeti identitásukat.

Ehhez a magyar kormány is hozzájárul. A Szülőföldön magyarul program keretében a tanévet - a bölcsődétől egészen az egyetemig - magyar tannyelvű intézményekben kezdő diákok szülei által pályázható oktatási, nevelési támogatás összegét az idei tanévtől 22 400 forintról 100 ezer forintra emelték - emlékeztetett Potápi Árpád János.

Elmondta: a közgyűlésen többször is idézték a Vajdasági Magyar Szövetség közelmúltban elhunyt elnökét, Pásztor Istvánt, aki továbbra is iránymutató számunkra.

Horvátország
magyarság
Szülőföldön Magyarul
Pélmonostor
Drávaszög
Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
HMDK
Jankovics Róbert
Vajdasági Magyar Szövetség
VMSZ
Pásztor István
Potápi Árpád János

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.