Ugrás a tartalomra

A referendumon résztvevők többsége igennel szavazott

2022.01.16
22:30
2022.01.16
23:40
Forrás
Pannon RTV, Tanjug
Az igent bekarikázók aránya meghaladja a 60 százalékot.

A Köztársasági Választási Bizottság közlése alapján a hivatalos előzetes eredmény: 61,84 százaléknyi igen és 37,10 százaléknyi nem szavazat. Az illetékesek azt mondták, hogy elégedettek a népszavazáson való részvételi aránnyal, mivel ebbe most a koronavírus-járvány is beleszólt. A szerb elnök gratulált az ország polgárainak.

Az igenek és a nemek közötti különbség mintegy 20 százalékot tesz ki, ez mintegy 400 ezres szavazatkülönbséget jelent az igenek javára - erről beszélt Aleksandar Vučić. A szerb államfő köszönetet mondott Szerbia összes állampolgárának, aki részt vett a népszavazáson.

Aleksandar Vučić, szerb államfő: „Ez volt a polgárok demokratikus kötelezettsége, és szinte sehol nem volt probléma, illetve a különböző pártok képviselői nagyon sikeresen működtek együtt a szavazóhelyiségekben, nagyon elégedett vagyok ezzel. Szerbia nagyon pozitív képet küldött ezzel a világnak. Úgy gondolom, hogy az elkövetkező időszakban sokat sikerül tenni az ország további demokratizálódása, és a lényegében független igazságszolgáltatás ügyében.”

Ami a területi eloszlást illeti, Vajdaságban a szavazók 60,3 százaléka szavazott igennel, Közép-Szerbiában 66,48 százalék a módosítás mellett döntött, míg 33,5 százalék ellene. A szerb elnök arról is beszélt, hogy csaknem 20 ezer szavazólap érvénytelen volt. Szerbia polgárai demokratikus úton úgy döntöttek, hogy az alkotmánymódosítást támogatják - összegezte. Ez volt az, amit a kormány is javasolt az igazságszolgáltatás nagyobb függetlenségének és hatékonyságának érdekében - magyarázta Vučić.

referendum
népszavazás
alkotmánymódosítás

Most

17:13, Frissítve: 17:34

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.