Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dragan Kujundzic

A referendumon résztvevők többsége igennel szavazott

2022.01.16
22:30
2022.01.16
23:40
Forrás
Pannon RTV, Tanjug
Az igent bekarikázók aránya meghaladja a 60 százalékot.

A Köztársasági Választási Bizottság közlése alapján a hivatalos előzetes eredmény: 61,84 százaléknyi igen és 37,10 százaléknyi nem szavazat. Az illetékesek azt mondták, hogy elégedettek a népszavazáson való részvételi aránnyal, mivel ebbe most a koronavírus-járvány is beleszólt. A szerb elnök gratulált az ország polgárainak.

Tanjug/Sava Radovanovic

Az igenek és a nemek közötti különbség mintegy 20 százalékot tesz ki, ez mintegy 400 ezres szavazatkülönbséget jelent az igenek javára - erről beszélt Aleksandar Vučić. A szerb államfő köszönetet mondott Szerbia összes állampolgárának, aki részt vett a népszavazáson.

TANJUG/PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL/nr

Aleksandar Vučić, szerb államfő: „Ez volt a polgárok demokratikus kötelezettsége, és szinte sehol nem volt probléma, illetve a különböző pártok képviselői nagyon sikeresen működtek együtt a szavazóhelyiségekben, nagyon elégedett vagyok ezzel. Szerbia nagyon pozitív képet küldött ezzel a világnak. Úgy gondolom, hogy az elkövetkező időszakban sokat sikerül tenni az ország további demokratizálódása, és a lényegében független igazságszolgáltatás ügyében.”

Tanjug/Zoran Zestic

Ami a területi eloszlást illeti, Vajdaságban a szavazók 60,3 százaléka szavazott igennel, Közép-Szerbiában 66,48 százalék a módosítás mellett döntött, míg 33,5 százalék ellene. A szerb elnök arról is beszélt, hogy csaknem 20 ezer szavazólap érvénytelen volt. Szerbia polgárai demokratikus úton úgy döntöttek, hogy az alkotmánymódosítást támogatják - összegezte. Ez volt az, amit a kormány is javasolt az igazságszolgáltatás nagyobb függetlenségének és hatékonyságának érdekében - magyarázta Vučić.

referendum
népszavazás
alkotmánymódosítás

Most

18:18, Frissítve: 18:28

Spanyol Nagydíj - Leclerc a pole pozícióban

A világbajnoki pontversenyt vezető Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az első rajtkockából.

Népszerű