Ugrás a tartalomra

A Remény Szerbiája néven tartottak nagygyűlést Belgrádban

2023.05.26
21:01
2023.05.26
21:21
Forrás
Pannon RTV
Az eseményt a szerb államfő hívta össze. A rendezvényen többek között beszédet mondott Ivica Dačić és Szijjártó Péter is.

Aleksandar Vučić beszéde előtt egyperces néma csenddel emlékeztek az elmúlt időszak tömeggyilkosságainak áldozataira. A szerb köztársasági elnök azt mondta, a belügyminisztérium már több mint 50 ezer fegyvert és robbanóanyagot gyűjtött be a lakosságtól.

Szakadó esőben a szerb himnusszal kezdődött a Remény Szerbiája nevű nagygyűlés a parlament előtt. Többen is felszólaltak. Ivica Dačić szerb külügyminiszter beszédében hangsúlyozta, hogy a pristinai kormány megpróbálja erőszakkal elfoglalni a szerbiai önkormányzatokat, valamint teljesen legalizálni és legitimnek beállítani Koszovó megszállását: „Átkozottak mindazok, akik mások sírjára építik házukat. Mindenkinek azt akarom mondani erről az összejövetelről, az ellenségeknek külföldön és belföldön egyaránt: nem adjuk Koszovót, nem adjuk Szerbiát. Nem adjuk a gyerekeinket, nem hagyjuk a nők elleni erőszakot, nem hagyjuk, hogy megmérgezzék a fiatalságot, hogy megöljék a népünket. Nem adjuk a népünket és az államot. Nem adjuk Szerbiát és a szerbeket.”
 

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere is szerbül szólalt fel. Kiemelte: egy olyan nemzetet képvisel, amely testvérként tekint a szerbekre, de ez nem mindig volt így. Szijjártó szerint jelenleg Szerbia úgy bánik a vajdasági magyar közösséggel, hogy az az egész világ számára példaként szolgálhat: „Közös történelmünk sok megpróbáltatás elé állított bennünket. Gyakran ellenségként tekintettünk egymásra. Mára azonban minden megváltozott és a két nemzet testvérré vált. Minek köszönhetjük ezt, pontosabban kinek? Az Önök elnökének Aleksandar Vučićnak. Kedves barátaim, csodás elnökük van. Az elnökük elérte, hogy a történelmi ellenségeskedés helyett történelmi barátság legyen közöttünk.”

Aleksandar Vučić beszéde egyperces néma csenddel kezdődött a két mészárlás valamennyi áldozatának emlékére. A szerbiai ellenzéki tüntetéseken megfogalmazott követelésekről szólva Vučić párbeszédre szólított fel mindenkit, de azt mondta, hogy nem lesz átmeneti kormány. Kiemelte, a kormányt választásokon és a nép akaratából választják meg. Vučić kijelentette, hogy 11 éve áll a Szerb Haladó Párt élén és ez az utolsó este, amikor az SZHP elnökeként beszél: „Az összes választást megnyertük, azért is nyertünk, mert soha nem volt politikájuk, mert mindig csak arra gondoltak, hogyan lehet erőszakkal és más segítségével megragadni a hatalmat. Ez az utolsó este, amikor a Szerb Haladó Párt elnökeként beszélek önökhöz, holnap valaki más veszi át az én, az önök, a mi Szerb Haladó Pártunkat, amelynek én is tagja maradok, amelynek hű és hűséges tagja leszek.”
 

Aleksandar Vučić hangsúlyozta, Szerbia továbbra is marad az európai úton, de nem fordul el keleti partnereitől sem.

Remény Szerbiája
Belgrád
Szerbia
Ivica Dačić
Szijjártó Péter

Most

16:19, Frissítve: 17:36

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.
15:09, Frissítve: 16:41

Húsvét Palicson

Hatodik alkalommal szervezik meg a Húsvét Palicson nevet viselő hagyományápoló foglalkozást az ortodox ünnepek alkalmából.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.