Ugrás a tartalomra

Slobodan Cvetković az új gazdasági miniszter, elfogadták a 2023-as büdzsé módosítását

2023.09.06
13:03
2023.09.06
18:41
Forrás
Szerbiai RTV
A politikus le is tette az esküt. A parlament elfogadta a költségvetés módosítását is.

A szerb parlament képviselői Slobodan Cvetkovićot választották meg új gazdasági miniszternek. Slobodan Cvetković le is tette az esküt. Megválasztása mellett 148 képviselő szavazott, ketten pedig ellene voksoltak.

Cvetkovićot Ana Brnabić miniszterelnök javasolta erre a posztra. A parlament padsoraiból az ellenzéki képviselők egy része ma is a szószék közelébe vonult, és zavarták a parlament munkáját, hangoskodtak, sípoltak és fütyültek.

Elfogadta emellett a 2023-as büdzsé módosítását a köztársasági parlament. 1904 milliárd dináros bevétellel számolnak. Ez 60,6 milliárdos növekedés az eddigi büdzséhez képest. A módosítást követően további 23 milliárd dinár jut nagybefektetésekre és fejlesztésekre. További 35 milliárdot fordítanak a mezőgazdasági támogatásokra, 3,9 milliárdot a ritka betegségek kezelésére és külföldi gyógyításra. A módosítással biztosított a szükséges eszköz a szülők 10 ezer dináros támogatására és az 5,5 százalékos nyugdíjemelésre, valamint a tanügyi, az egészségügy és a szociális védelmi intézményekben gondozóként dolgozók béremelésére.

Október elsejétől emelkedik az kőolajszármazékok, a dohánytermékek, az alkoholos italok és a kávé jövedéki adója. A szerb törvényhozás reményei szerint a döntéssel mintegy 4 milliárd dinárral növekszik az államkassza idei bevétele, elsősorban az olajszármazékokból és a cigarettából. A képviselők elfogadták az állami tulajdonban levő vállalatok vezetésére vonatkozó törvény módosítását is. Ennek köszönhetően ezeknek a cégeknek az üzletpolitikáját és vezetését piaci alapokra helyeznék, ezzel pedig főként az erdészettel és a vízgazdálkodással foglalkozó cégek versenyképességét növelnék.

Slobodan Cvetković
gazdasági miniszter
Szerbia

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.
20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54, Frissítve: 07:52

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.