Ugrás a tartalomra
Szerbiai RTV

A Szabadka-Szeged vasútvonal kiemelten fontos a határmenti közlekedésben

2021.10.05
14:53
2021.10.05
17:37
Forrás
Pannon RTV
Szerbia azt tervezi, hogy 70 millió euró hitelt vesz fel az OTP Banktól a Szabadka-Szeged vasútvonal szerbiai szakaszának újjáépítésére és korszerűsítésére.

A kölcsönt hét évre hagyják jóvá, ezt írja a törvényjavaslat, amelyről ma a köztársasági képviselőház is tárgyalt. Az évi 1,85 százalékos kamatlábat kedvezőnek ítélte meg felszólalásában Gyivánovity Dániel. A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője szerint ez a vasútvonal kiemelten fontos elsősorban azoknak a polgároknak a zavartalan, határ menti közlekedése szempontjából, akiket pártja képvisel. Hozzátette, húsz év kellett ahhoz, hogy ez a projekt prioritást kapjon, és bekerüljön a Szerb Haladó Párttal kötött koalíciós szerződésbe.

Gyivánovity Dániel, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Ez a vasúti szakasz kivételesen jelentős az észak-vajdasági emberek számára, különösen azoknak, aki Szegeden vagy környékén dolgoznak vagy tanulnak, de Szabadkán és környékén élnek. Ez az újjáépítés és korszerűsítés kiemelten fontos a főprojekt, a Belgrád-Budapest gyorsvasút szempontjából is, mivel épp ez a szakasz fogja a horgosi határátkelőn keresztül tehermentesíteni a forgalmat, a gyorsvasút itteni szakaszának munkálatai folyamán, amely a kelebiai átkelőn keresztül halad majd. Alkalmam volt látni, hogy a munkálatok már nagyban folynak, és jó ütemben haladnak. Úgy véljük, hogy ennek a vasúti szakasznak stratégiai jelentősége van Szerbia és Magyarország összekötésében, és felvirágoztatást eredményez gazdasági és minden egyéb szempontból.”

Gyivánovity Dániel
Szeged
Szeged-Szabadka vasútvonal
parlament
hitel
vasút

Most

12:05

Karneváli hangulat Torontálvásárhelyen

Szebbnél szebb jelmezek, finomabbnál finomabb ételek és rengeteg mosoly volt a torontálvásárhelyi karneválon és pörköltfőző versenyen, amelyre külföldről is érkeztek vendégek. A karneválon több mint 200 gyerek öltözött jelmezbe.
11:33, Frissítve: 12:23

Zelenszkij: Súlyos a helyzet Donbaszban

Mariupol orosz fennhatóság alá került, az orosz csapatok arra készülnek, hogy Liman irányába nyomulnak tovább – jelenti az ukrán média. Andrzej Duda, lengyel államfő megérkezett Kijevbe.
10:39, Frissítve: 11:58

Testvértelepülési együttműködés

A magyarországi Őrtilos és Torontálvásárhely vezetősége testvértelepülési szerződést írt alá. A felek azt remélik, hogy az eddig is baráti kapcsolat a jövőben is gyümölcsöző lesz.

Népszerű