Ugrás a tartalomra

A Szerb Lista történelme legnagyobb győzelmét aratta

2019.10.06
22:55
2024.03.19
08:48
Forrás
Pannon RTV
A Szerb Lista történelme legnagyobb győzelmét aratta vasárnap a koszovói parlamenti választáson - jelentette ki Aleksandar Vučić késő este megtartott sajtótájékoztatóján.

A szerb elnök köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult, hogy a Szerb Lista a Koszovóban lévő szerb indulókra leadott voksok több mint 90 százalékát megszerezhette.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Soha olyan sokan nem voksoltak még a szerbek közül Koszovóban, mint most. A mintegy 118 ezer szavazásra jogosult személy csaknem 50 százaléka járult az urnák elé. Ennek az lehet az oka, hogy szerették volna kimutatni szeretetüket a hazájuk, Szerbia iránt - fogalmazott a szerb elnök. Az elért eredménnyel biztosnak tűnik, hogy a szerbeket illető 10 képviselői hely mindegyikét a Szerb Lista jelöltjei töltik majd be. Ezt a csoportosulást támogatta Szerbia vezetése is.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „A Szerb Lista még soha nem győzött ilyen fölényesen ilyen magas részvétel mellett Koszovóban. Elmondok egy eredményt az észak-koszovói választóhelyek 100 százalékos feldolgozottsága mellett. A Szerb Lista 7.118 szavazatot kapott, a szerb liberális párt 34 voksot, Rada Trajković és Rašić 51-et, a Koszovói Szerbek Pártja - Jablanović 55-öt. A Szerb Lista a szerb szavazatok 98,07 százalékát szerezte meg.”

Fotó: Tanjug/Tanja Valic

Az egyik választóbizottságban a Szerb Lista által delegált személyek közül kettőt letartóztattak Kosovska Mitrovicában, amiért szerb igazolvánnyal hagytak szavazni két személyt. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Azért tartóztatták le őket, mert megengedték, hogy 2 ember szavazzon szerb igazolvánnyal, úgy, hogy vitték magukkal a választóhelyre az igazolásukat arról, hogy már kérvényezték az úgynevezett koszovói dokumentum kiadását. Ez volt az oka az emberek letartóztatásának. Ezt csak azért mondtam el, hogy lássák, mindent megtettek az elmúlt hetekben és hónapokban, hogy a Szerb Listát ellehetetlenítsék.” 

Fotó: Tanjug/Tanja Valic

Vučić szerint a Szerb Lista kivételes eredményével a koszovói szerbek megmutatták, hogy kemények, erősek és képesek megvédeni a saját érdekeiket Koszovóban.

Szerb Lista
Koszovó

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.