Ugrás a tartalomra

Szerbia előreléphet az eurointegrációs folyamatban

2023.08.02
18:30
2023.08.02
19:16
Forrás
Pannon RTV
Készül az Európa Bizottság jelentése Szerbiáról, amely hozzájárulhat az eurointegráció folyamatának előrehaladásához - nyilatkozta a Pannon TV-nek adott exkluzív interjúban Kovács Elvira.

Az elmúlt időszakban úgy tűnhet, mintha stagnálna Szerbia európai integrációs folyamata, hiszen az elmúlt másfél évben nem nyílt új klaszter. Ez annak tudható be, hogy Szerbia nem hangolta össze külpolitikáját az Európai Unióéval, azaz nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen. Sok tagállam pedig emiatt nem ad zöld utat a konkrét előrehaladásra - mondta a Pannon TV-nek adott interjúban Kovács Elvira. A szerbiai köztársasági parlament Európai Integrációs Bizottságának elnöke hozzátette, ennek következtében nő az euroszkepticizmus is a térségben, ezért vissza kellene térni a jogállamiság, sajtószabadság és a korrupció elleni harc témájára, amelyben Szerbia eredményeket ért el. Mindeközben készül az Európa Bizottság jelentése Szerbiáról, amely hozzájárulhat az integráció folyamatának előrehaladásához.

„Ez most a célja magának a miniszter asszonynak, illetve a kormánynak, hogy ne legyen 3-asnál gyengébb osztályzat, tehát pozitív legyen. Azt mondták az unióban, hogy ez meglesz, abban az esetben, ha a százalékkimutatás nem csökken, azaz valamilyen újabb határozattal kell összehangolni a politikánkat. Ha ezt Szerbia meglépi, és nem csökkennek ezek a számok, akkor ez pozitív lesz, és reménykedhetünk, hogy valamit kap Szerbia, illetve a Nyugat-Balkán. Az világos, hogy Ukrajnával, sőt Moldovával is megnyílnak a tárgyalások decemberben, ezért fontos, hogy az év vége előtt Szerbia is kapjon valamilyen pozitív lépést, ha nem is fejezetcsoport nyitást, szerintem ezt kellene, akkor majd eldöntik, hogy mi lehet ez. Akár a szabadpiachoz való hozzáférés, tehát valami konkrétum, úgyhogy most ebben reménykedünk.”

eurointegráció
klaszter
külpolitika
Európai Unió
Oroszország
szankció
Európai Integrációs Bizottság
jogállamiság
sajtószabadság
korrupció elleni harc
Szerbia
Európa Bizottság
országjelentés

Most

14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.