Ugrás a tartalomra

Szerbia előreléphet az eurointegrációs folyamatban

2023.08.02
18:30
2023.08.02
19:16
Forrás
Pannon RTV
Készül az Európa Bizottság jelentése Szerbiáról, amely hozzájárulhat az eurointegráció folyamatának előrehaladásához - nyilatkozta a Pannon TV-nek adott exkluzív interjúban Kovács Elvira.

Az elmúlt időszakban úgy tűnhet, mintha stagnálna Szerbia európai integrációs folyamata, hiszen az elmúlt másfél évben nem nyílt új klaszter. Ez annak tudható be, hogy Szerbia nem hangolta össze külpolitikáját az Európai Unióéval, azaz nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen. Sok tagállam pedig emiatt nem ad zöld utat a konkrét előrehaladásra - mondta a Pannon TV-nek adott interjúban Kovács Elvira. A szerbiai köztársasági parlament Európai Integrációs Bizottságának elnöke hozzátette, ennek következtében nő az euroszkepticizmus is a térségben, ezért vissza kellene térni a jogállamiság, sajtószabadság és a korrupció elleni harc témájára, amelyben Szerbia eredményeket ért el. Mindeközben készül az Európa Bizottság jelentése Szerbiáról, amely hozzájárulhat az integráció folyamatának előrehaladásához.

„Ez most a célja magának a miniszter asszonynak, illetve a kormánynak, hogy ne legyen 3-asnál gyengébb osztályzat, tehát pozitív legyen. Azt mondták az unióban, hogy ez meglesz, abban az esetben, ha a százalékkimutatás nem csökken, azaz valamilyen újabb határozattal kell összehangolni a politikánkat. Ha ezt Szerbia meglépi, és nem csökkennek ezek a számok, akkor ez pozitív lesz, és reménykedhetünk, hogy valamit kap Szerbia, illetve a Nyugat-Balkán. Az világos, hogy Ukrajnával, sőt Moldovával is megnyílnak a tárgyalások decemberben, ezért fontos, hogy az év vége előtt Szerbia is kapjon valamilyen pozitív lépést, ha nem is fejezetcsoport nyitást, szerintem ezt kellene, akkor majd eldöntik, hogy mi lehet ez. Akár a szabadpiachoz való hozzáférés, tehát valami konkrétum, úgyhogy most ebben reménykedünk.”

eurointegráció
klaszter
külpolitika
Európai Unió
Oroszország
szankció
Európai Integrációs Bizottság
jogállamiság
sajtószabadság
korrupció elleni harc
Szerbia
Európa Bizottság
országjelentés

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.