Ugrás a tartalomra

Szerbia fontos lépést tett az EU felé

2022.01.17
13:40
2022.01.17
18:35
Forrás
Szerbiai RTV, Twitter
A referendumon az emberek igent mondtak a független igazságszolgáltatásra. Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos és Vladimír Bilčík, az Európai Parlament jelentéstevője is az eredmény fontosságára mutatott rá.

A voksolók 59,71 százaléka választotta az igent a tegnapi referendumon a köztársasági választási bizottság új, előzetes adatai szerint.

A szavazatok 98,24 százalékos feldolgozottsága alapján a népszavazáson részt vevő lakosok 39,26 százaléka választotta a nemet.

A voksoláson a következő kérdésre kellett válaszolniuk a szavazóknak: Támogatja-e a Szerb Köztársaság alkotmányának megváltoztatásáról szóló törvény megerősítését? A leadott voksok 0,99 százaléka érvénytelen.

A népszavazáson a szavazati joggal rendelkezők valamivel több mint 30 százaléka vett részt. Az illetékeseknek legkésőbb péntek 20 óráig ki kell hirdetniük a hivatalos végeredményt.

Vladimir Dimitrijević, elnök, Köztársasági Választási Bizottság: „Legfeljebb 120 órán belül kell ismertetni az adatokat, ez január 21-én, pénteken 20 órakor jár le, abban az esetben, ha nem kell megismételni a szavazást valamely szavazóhelyen.”

A választási bizottság az érvényes, illetve az érvénytelen szavazatok arányát is ismertette. Miladin Kovačević, igazgató, Köztársasági Statisztikai Hivatal: „Az érvénytelen szavazatok száma az urnákban 19 496, ez a leadott szavazatok 0,99 százaléka. Az érvényes szavazatok száma 1 939 887, ez pedig a leadott szavazatok 98,97 százaléka.”

Összesen 6 millió 510 ezer 233 választópolgár élhetett vasárnap a szavazati jogával, az eddigi összesítésből kiderült, hogy 30,65 százalékuk vonult az urnák elé. Az illetékesek kiemelték, hogy eddig nem értesültek szabálytalanságról és visszaélésről sem a referendum kapcsán.

Fontos lépést jelent a népszavazás pozitív eredménye Szerbia európai uniós csatlakozása szempontjából - nyilatkozta Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos. Az emberek igent mondtak az alkotmány módosítására és a független igazságszolgáltatásra. Támogatom ezt a lépést, és az európai út iránti elkötelezettséget - írta Twitterén a politikus. Hozzátette: az Európai Unió folytatja a munkát a szerb kormánnyal az ország uniós csatlakozása céljából.

Újabb lépés az Európai Unió felé - így értékeli az alkotmányról szóló szerbiai referendum eredményét az Európai Parlament jelentéstevője, Vladimír Bilčík. Az emberek megszavazták az alkotmány módosítását, hogy tegyenek a független igazságszolgáltatás előmozdításáért. A népszavazás lényege és eredménye a jogállamiság fontos reformjaira vonatkozik - írta Twitterén a politikus.

referendum
népszavazás
Várhelyi Olivér
Vladimír Bilčík

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.