Ugrás a tartalomra

Szerbia haladást ért el az Európai Unióba vezető úton

2018.05.25
07:13
2018.05.25
07:47
Forrás
Beta
Szerbia jól halad az európai uniós útján, bár vannak még megoldásra váró kérdések és megvalósítandó feladatok, amelyek nélkül nem válhat az EU tagjává.

Ez hangzott el azon a közös esti sajtótájékoztatón, amelyet David McAllister és Aleksandar Vučić tartott. Az unió szerbiai jelentéstevője tegnap Ana Brnabić miniszterelnökkel is tárgyalt. Neki megerősítette, támogatja, hogy a csatlakozási tárgyalások további fejezeteit nyissák meg még az idén Szerbia számára. McAllister országjelentése őszre lesz végleges.

Szerbia haladást ért el az Európai Unióba vezető úton, de még olyan komoly kihívásokkal kell szembenéznie, mint a jogállamiság, az igazságszolgáltatás és az alapvető emberi jogok reformja, valamint a koszovói kérdés – állapította meg tegnap David McAllister, az Európai Unió szerbiai jelentéstevője és Aleksandar Vučić szerb államfő. Közös sajtótájékoztatót tartottak este, amelyen McAllister kijelentette, 2018 kulcsfontosságú a Nyugat-Balkán számára az uniós integráció folyamatában.

Vučić azt mondta, nincs mit hozzátennie a reformokat illetően, talán csak annyit, hogy a média szabadsága, a sajtószabadság terén is javulást vár a közeljövőben. Az unió jelentéstevője hozzátette még, hogy biztos benne, Szerbia továbbra is vezető szerepet játszik majd a régióban, és az EU-ba tartó országok között is az élen jár. McAllister szerint mindenképpen arra kell törekedni, hogy hosszútávú stabilitás alakuljon ki a Nyugat-Balkánon, ehhez pedig a megbékélésre és a jószomszédi viszonyokra kell összpontosítani. Elárulta még, hogy már elkezdte a Szerbiáról szóló jelentés készítését. Ennek első részét június 20-án ismerteti majd, a többit szeptember elején. A teljes országjelentést várhatóan novemberben fogadhatja el az Európai Parlament.

Aleksandar Vučić
David McAllister
Belgrád

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.