Ugrás a tartalomra

Szerbia használhatja a magyar földgáztárolókat

2022.05.25
11:20
2022.05.25
16:22
Forrás
Pannon RTV
Szerbia lehetőséget kap a magyar földgáztárolók használatára, hogy felkészülhessen a télre – erről állapodott meg Siniša Mali szerb pénzügyminiszter Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel szerdán Budapesten.

A két politikus emellett arról is tárgyalt, hogy Szerbia és Magyarország minden körülmények között biztosítja egymás számára az energiahordozók tranzitját, és hozzájárul egymás energiabiztonságának a garantálásához.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb államfő szombaton az Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron beszélt először arról, hogy Szerbia tárolókapacitást kért Magyarországtól, a szomszédos állam pedig ezt gond nélkül hajlandó biztosítani. Akkor elhangzott, hogy a gyakorlati teendőket néhány nap múlva egyeztetik. Ez történt meg most Budapesten. Siniša Mali pénzügyminiszter a közös sajtótájékoztatót követően elmondta, Szerbia a következő télen 500 millió köbméter gázt fog tárolni a magyarországi tározókban, ahonnan Szerbia napi szükségletének a felét tudja majd fedezni.

„Mi már június végén megkezdjük a két szóban forgó tárolónak a feltöltését, és akkor októbertől kezdve már tudjuk használni az ott tárolt gázt. Októberben napi hárommillió köbmétert, novembertől februárig napi 6 millió köbmétert, és márciusban ismét hárommillió köbmétert.”

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter közölte, Magyarország földgázellátása szempontjából a déli szállítási útvonalnak rendkívüli jelentősége van, naponta 10 millió köbméternyi földgáz érkezik Magyarországra Szerbián keresztül, és Magyarországról Szerbia irányába is zavartalan a földgázszállítás. Mindez tehát azt mutatja, hogy egymásnak megbízható partnerei vagyunk a tranzitszállítás tekintetében és fenntartjuk a tranzitszállítási útvonalak biztonságát egymás irányába – húzta alá a magyar miniszter.


„Mi érdekeltek vagyunk a regionális együttműködésben, érdekeltek vagyunk abban, hogy a beszerzések közösek legyenek, hiszen a mostani rendkívül nehéz és bizonytalan helyzetben biztonságot ad az együttműködés, biztonságot adnak a közös beszerzések, tehát természetesen a válaszunk a regionális energiatőzsde kapcsán abszolút pozitív.”

A két miniszter abban is megállapodott, hogy a két ország közötti villamosenergia-hálózatok összekötésének kapacitását megduplázzák, ám ennek megvalósításához 6-8 évre van szükség. Szijjártó Péter emellett hangsúlyozta: a kőolaj és földgáz szállítására szolgáló tranzitútvonalak lezárásával való fenyegetés az Európai Unió egységét veszélyezteti és súlyosan rombolja az tagállamok közötti szolidaritást. Hozzátette: Magyarország mindaddig nem szavazza meg az olaj embargóra vonatkozó brüsszeli javaslatot, amíg az a javaslat Magyarország energiaellátását ellehetetleníti.

Szijjártó Péter
Siniša Mali
Magyarország
Szerbia
földgáz

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.