Ugrás a tartalomra

Szerbiának csupán 45 százalékban sikerült összehangolnia külpolitikáját az Európai Unióéval

2022.10.12
16:07
2022.10.12
19:57
Forrás
Pannon RTV
Ez áll a Szerbiáról szóló országjelentésben.

Szerbiának csupán 45 százalékban sikerült összehangolnia külpolitikáját az Európai Unióéval, az ország legfontosabb feladata most az, hogy ezt az arányt növelje, és vezessen be szankciókat Oroszország ellen – hangzott el a Szerbiáról szóló uniós jelentés szerdai ismertetésekor. Az elmúlt egy évben jelentősen megváltozott a világ, főként az ukrajnai háborúnak volt jelentős hatása Európára, így a jelentés is a megváltozott körülmények figyelembe vételével született - mondták.

A szerb kormány továbbra is stratégiai céljának nevezi az európai uniós integrációt, az erre való törekvésnek azonban a gyakorlatban is meg kell mutatkoznia – olvasható a szerbiai országjelentésben, amelyet szerdán Brüsszelben ismertetett Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos. A jelentés szerint Szerbia tett bizonyos mértékű előrelépést az igazságügy, a korrupció elleni harc ég a gazdaság terén, de a kül- és biztonságpolitikával történő összehangoltság az egy évvel korábbinál jóval alacsonyabb, 64-ről 45 százalékra esett vissza.

"Szerbiára mint igaz európai partnerre és szövetségesre kell számítanunk, aki osztozik velünk a közös értékeinkben, a biztonságunkban és a fejlődésünkben. A jelenlegi geopolitikai helyzetben az is nyilvánvaló, hogy Szerbiának erőteljesebb lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy összehangolja a politikáját az Európai Unió álláspontjával a külpolitikát illetően, ide értve az Oroszország elleni határozatokat és szankciókat is."

Az uniós jelentés kitér Szerbia térségbeli politikájára is, és megállapítja, hogy az ország viszonyai Horvátországgal feszültek, Montenegróval pedig kihívásokkal telítettek. A Koszovóval fenntartott kapcsolat rendezése pedig továbbra is az egyik legfontosabb feladat maradt, ezen a téren ugyanis semmilyen előrelépés nem történt az utóbbi egy évben.

"A Belgrád és Pristina közötti párbeszédet illetően arra van szükség, hogy Koszovó konstruktívan vegyen ebben részt, ahogyan Belgrádtól is ugyanezt várjuk."

A dokumentum szerint a reformok sikeres végrehajtása eredményezte azt, hogy tavaly decemberben meg tudott nyílni a negyedik tárgyalási fejezetcsoport, ám a reformok végrehajtása az előrehozott választások februári kiírását követően lelassult. Ugyanakkor az Európai Bizottság fenntartja tavalyi álláspontját, miszerint Szerbia teljesítette a hármas, vagyis a versenyképességre és a növekedésre vonatkozó klaszter megnyitásának a feltételeit.

országjelentés
EU
Szerbia
külpolitika

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.