Ugrás a tartalomra

SZHP-VMSZ koalíció - A vajdasági magyarság számára fontos ügyek

2022.11.07
20:49
Forrás
Pannon RTV
A VMSZ és az SZHP ismét koalícióra lépett, a vajdasági magyar párt továbbra is a kormánytöbbség része marad. A Közügyekben sorra vettük a dokumentum főbb pontjait.

A megállapodás szövege letölthető a vmsz.org.rs internetes oldalról.

A VMSZ és az SZHP közötti koalíciós szerződés a szerb kormányban való közös programszintű együttműködésre és részvételre vonatkozik. Ezek közül az egyik az európai integráció. Ennek tekintetében a dokumentum szerint a lehető legnagyobb mértékben figyelembe veszik a szerbiai magyar közösség érdekeit. A szerződésben az is szerepel, hogy kidolgozzák a Vajdaság AT hatásköreinek meghatározásáról szóló törvény módosítását, hogy növeljék az eredeti felhatalmazások számát. A helyi önkormányzatok esetében pedig pontosabban fogják szabályozni a helyi közösségek jogállását.

A migránskrízis és a határátkelőkön tapasztalható tumultusok enyhítése is szerepel a szerződésben, illetve a vasúti és a közúti infrastruktúra fejlesztése. A következő időszakban a köztársasági költségvetésből több pénzt fordítanak majd az ipari zónák és bekötőutak kiépítésére, továbbá villany-, gáz-, víz- és csatornahálózatok fejlesztésére Vajdaságban.

A turizmusra is nagy hangsúlyt fektetnek. Palics mellett Magyarkanizsán és Pacséron is fejlesztik majd a gyógyfürdőket. Szabadkát illetően pedig befejeznék a a Városi Stadion felújítását és a Népszínház építését.

A VMSZ államtitkári szinten lesz jelen a szerb kormányban. 8 államtitkáruk tevékenykedik majd az Építési, Közlekedési és Infrastrukturális, az Oktatási, a Mezőgazdasági, Erdő- és Vízgazdálkodási Minisztériumban, továbbá az igazságügyiben, az egészségügyiben, a környezetvédelmiben, a Pénzügyminisztériumban és a Közberuházási tárcánál.

A koalíciós szerződés részleteiről dr. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője beszélt a Közügyekben.

VMSZ
SZHP
koalíció
koalíciós szerződés

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.