Ugrás a tartalomra

Történelmi lépés a szerb-magyar kapcsolatokban

2023.06.20
15:50
2023.06.20
17:28
Forrás
Pannon RTV
Egy történelmi lépést tettünk azzal, hogy megalakult a Stratégiai Együttműködési Tanács Szerbia és Magyarország között – nyilatkozta Aleksandar Vučić Palicson. Kiemelte, sokat dolgoztak az elmúlt évtizedben azon, hogy mindez létrejöhessen.

Megalakult a szerb-magyar Stratégiai Együttműködési Tanács Palicson. Az erről szóló megállapodást Aleksandar Vučić szerb államfő és Novák Katalin Magyarország államfője írta alá. Az csúcstalálkozót követően közös sajtótájékoztatót tartottak a felek, amelyen a két ország elnöke mellett Ana Brnabić szerb, illetve Orbán Viktor magyar kormányfő is beszédet mondott.

A Szerbia és Magyarország között megalakult Stratégiai Együttműködési Tanács keretén belül ratifikálták a magyar Idegenrendészeti Főigazgatóság és a szerbiai belügyminisztérium közötti megállapodást is. Ezt Ivica Dačić és Szijjártó Péter illetékes miniszterek látták el kézjegyükkel. A Magyarország és Szerbia közötti határforgalom ellenőrzésére vonatkozó megállapodást is a két említett tárcavezető írta alá. A Szerbia és Magyarország közötti kőolajvezeték kiépítéséről szóló megállapodást Dubravka Đedović és Szijjártó Péter illetékes tárcavezetők ratifikálták. Emellett számos más területen is kötöttek megállapodást a felek. Egyebek mellett a két ország közötti minősített adatok cseréréjére és védelmére vonatkozóan. A védelmi együttműködést is erősítik. Az élelmezés és a mezőgazdaság területén is fejlesztik a két állam közötti kapcsolatot. Illetve megalakul egy közös gázkereskedelmi vállalat is. A közúti közműfejlesztés is új szintre lép a két ország között. Az aláírásokat követő sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić szerb államfő egyebek mellett azt mondta, hogy Magyarország lojális és igaz barátként számíthat Szerbiára. Emellett pedig külön megköszönte Pásztor István munkáját, aki komoly szerepet vállalt abban, hogy ilyen magas szintre érjen a két ország közötti baráti viszony.

Aleksandar Vučić, szerb államfő: „Amire a magyarok számíthatnak tőlünk itt Szerbiában, az az, hogy lojális barátok, jó, igaz és őszinte barátok leszünk. Emellett azt mondhatom, hogy megbízhatóak azokban a pillanatokban, amikor nem könnyű. Azt gondolom, hogy pont az ilyen barátok azok, akikre mindig mindenkinek szüksége van. Végül köszönetet mondok Pásztor Istvánnak, aki sokat tett és persze Ljubomir Aleksovnak is, de külön köszönet Istvánnak, mivel tudom, hogy mennyi erőfeszítést tett és energiát fektetett abba, hogy Szerbia és Magyarország között ilyen kapcsolat legyen. Mindenkit megkérek, Önt is Bakić úr, és téged is István, mindenki mást, Anával együtt, hogy itt Palicson és Szabadkán további pénzeket fektessenek be, készüljön el az akvapark, épüljenek szállodák, tisztítsák a tavat, hogy ez legyen az egyik legszebb hely Közép-Európában és további turistákat tudjunk ide vonzani Szerbiából és Magyarországról egyaránt.”

Jó, hogy nem csupán egy partner, hanem baráti országba jöhettünk - mondta Novák Katalin Palicson. Magyarország államfője hozzátette, azzal, hogy megalakult a Stratégiai Együttműködési Tanács tovább lehet építeni a két ország közötti kapcsolatot.

Novák Katalin, magyar államfő: „Szegediként mondhatom azt, hogy nap mint nap tapasztalják a környéken élők, hogy milyen nehéz úgy tartani a kapcsolatokat, hogyha a határátlépés olyan nehézkes, mint ahogy most zajlik. Ezért megvan a kölcsönös szándék arra, hogy a határátlépést minél előbb megkönnyítésük és meggyorsítsuk azoknak, akik ilyen formában is szeretnének kapcsolatot tartani egymással. Ezt várjuk a két kormány tagjaitól és a munkacsoport munkájától is.”

Magyarországon kívül egyetlen országgal sem kötöttek még hasonló megállapodást, ez is mutatja, hogy milyen közeli kapcsolatban van a két ország - mondta Ana Brnabić szerb miniszterelnök Palicson.

Ana Brnabić, szerb miniszterelnök: „A két kormány, Szerbia és Magyarország kormányainak első közös ülésére 2014 július elsején került sor. Nem egészen kilenc évvel később pedig itt tartunk, ezen a napon megalakítjuk a Stratégiai Együttműködési Tanácsot. Ez praktikusan kilenc évnyi szorgalmas és kemény munka. Ez azt bizonyítja, hogy ha felelősségteljesen és elkötelezetten dolgozunk valamin, akkor teljes mértékben megváltoztatható a két ország közötti viszony.”

Magyarországnak egy rendezett és fejlett Szerbia az érdeke - mondta Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök kiemelte, hogy nem lehetünk a történelem foglyai. Amint erre rájött a két ország, fejlődött az államok közötti kapcsolat - mondta Orbán.

Orbán Viktor, magyar miniszterelnök: „Aláhúzom, hogy ma az egész világon mindenhol arról beszélnek, hogy ki kivel miért nem működik együtt. Decoupling, de-risking, ezek a nemzetközi politika szavai. Mi egy jó példát adunk a világnak, hogy nem azt kell megmondani, hogy kivel nem akarsz együttműködni, hanem törekedj arra, hogy minél több országgal tudjál együttműködni.”

A felek az aláírásokat követően egyetértettek abban, hogy történelmi jelentőségű megállapodások sora jött létre a két ország között. Az elkövetkező időszakban pedig a gyakorlati megvalósulás következhet.

Novák Katalin
Ana Brnabić
Magyarország
Szerbia
Stratégiai Együttműködési Tanács
Stratégiai Tanács
Palics

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.