Ugrás a tartalomra

Újabb készenléti hitelmegállapodás körvonalazódik

2022.10.21
08:18
Forrás
Magyar Szó
A tárgyalások az IMF-fel november elejéig tartanak. A szerb pénzügyminiszter elégedett a pénzügyek és a gazdaság alakulásával.

Az IMF-fel való együttműködés eddig is hasznos volt Szerbiának - jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter a Nemzetközi Valutaalappal megkezdődött tárgyalásokkal kapcsolatban. A november 4-éig tartó megbeszéléseken áttekintik Szerbia pénzügyi és gazdasági helyzetét, a korábban megbeszélt gazdaságélénkítő program végrehajtásában elért eredményeket, és nem utolsósorban tárgyalnak egy újabb készenléti hitelmegállapodásról. Utóbbi kapcsán Siniša Mali pénzügyminiszter azt mondta: az új szerződés biztosítani fogja a felelős gazdaságpolitika folytatását, és a bizonytalan nemzetközi helyzetben pótlólagos pénzügyi stabilitást nyújt az országnak. A szerb delegációt Jorgovanka Tabaković bankkormányzó és Siniša Mali pénzügyminiszter vezeti.

26 nagy reformcélt ért el Szerbia 2018-tól máig, és még 5 maradt hátra - jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter az RTS műsorában. Mint ígérte, ezeket az elkövetkező hónapokban befejezik. Arról biztosított mindenkit, hogy Szerbia gazdasága folyamatosan fejlődik, a számláján 303,4 milliárd dinár van, a bruttó hazai termék értéke pedig az idén 60 milliárd euró lesz. Az év első kilenc hónapjában a válság ellenére több mint 3 milliárd euró értékű közvetlen külföldi beruházás érkezett az országba. Ami pedig a legfontosabb mutató - emelte ki Mali -, a GDP-hez mért közadósság 53,7 százalék, ami jóval a maastrichti szerződésben megszabott 60 százalék alatt maradt. A szerb pénzügyminiszter hangsúlyozta: jó hír, hogy az állami bevétel 170 milliárd dinárral több a tervezettnél, és a tervekkel összhangban növelhetők a nyugdíjak. November 1-től 9, majd január 1-től további 11 százalékkal emelik meg az idősek járandóságát. A 16–tól 29 éves fiatalok december 1-től két héten át igényelhetik az 5000 dináros egyszeri segélyt, és a jelentkezési időszak lezárultával hamarosan indul a kifizetés is. Januártól a közalkalmazottak 12,5 százalékos fizetésemelésre számíthatnak, a katonaság tagjainak pedig 25 százalékkal növelik a bérét - mondta Siniša Mali szerb pénzügyminiszter.

hitel
készenléti állapot
IMF
Nemzetközi Valutaalap
Siniša Mali

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.