Ugrás a tartalomra

Újra lesznek kétnyelvű anyakönyvi kivonatok

2019.04.24
09:52
2019.04.24
16:49
Forrás
Pannon RTV
A hírt a VMSZ szabadkai székházában jelentették be.

Napokon belül újra igényelhetők lesznek a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok. A vonatkozó törvény módosításával hálózatba kötötték az összes anyakönyvi hivatalt Szerbiában, de olyan technikai és jogi akadályok merültek fel, amik hónapokra ellehetetlenítettek a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok kiállítását. A nemzeti közösségek jogérvényesítése szempontjából fontos fejlemények kapcsán Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke tartott sajtótájékoztatót, amelyen az is elhangzott, hogy az illetékes minisztérium körlevélben értesítette az önkormányzatokat a döntésről.

2018 végén változott az anyakönyvekről szóló törvény - emlékeztetett Pásztor István a sajtótájékoztatón. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke aláhúzta, nem a nyelvhasználattal kapcsolatos része módosult, de a technikai újítások bevezetése miatt gondok léptek fel a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok kiadásával kapcsolatban. Ez a probléma oldódik meg hamarosan. „Napokon belül kivehetők lesznek a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok, a születési, a házassági és az elhalálozást bizonyító anyakönyvi kivonat is, ugyanis elhárultak azok a technikai-jogi akadályok, amik ezt az elmúlt hónapokban nem tették realitássá.”

Újra bebizonyosodott, miért fontos a kormánykoalíció részének lenni, hiszen a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok kiállítása jogi, technikai, ugyanakkor politikai kérdés is volt - hangsúlyozta Pásztor Bálint. A VMSZ-DCSP köztársasági parlamenti frakcióvezetője hozzátette, nem a vonatkozó törvény módosítása lehetetlenítette el néhány hónapra az anyakönyvi kivonatok kiadásának a lehetőségét. „Erre azért került sor, mert a törvény módosításával hálózatba kötötték az összes anyakönyvi hivatalt az országban, és ennek következtében a technikai lehetőségek nem engedélyezték azt, hogy kétnyelvű anyakönyvi kivonatokat lehessen kiadni. Olyan anyakönyvi kivonatokat, amelyek teljes egészében az összes adatot tartalmazták, a mi esetünkben magyar nyelven is.”

Szerbiában az anyakönyvekről és a nyelvhasználatról szóló törvény rendelkezései nincsenek teljesen összhangban - tette hozzá a frakcióvezető. Nem létezik olyan rendelkezés, ami megtiltaná a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok kiadását, a nyelvhasználatról rendelkező törvény pedig kötelezi az önkormányzatokat, hogy a közokiratokat a hivatalosan használatban lévő kisebbségek nyelvén is ki kell adni. Idéntől az anyakönyvi kivonatokban feltüntethető a nemzeti hovatartozás is, ennek köszönhetően pedig a részarányos foglalkoztatás gyakorlati megvalósítása is egyszerűbbé válik - részletezte Pásztor Bálint.

kétnyelvű
kétnyelvű anyakönyvi kivonat
anyakönyvi kivonat
VMSZ
Pásztor István

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.