Ugrás a tartalomra
audiovisual.ec.europa.eu

Várhelyi pozitívan értékelte Szerbia döntését, ugyanilyen lépést kér Montenegrótól is

2020-11-29
22:32
2020-11-29
22:37
Forrás
Tanjug, B92
Várhelyi Olivér, az Európai Unió bővítési biztosa üdvözölte Szerbia lépését, amely szerint visszavonja Montenegró belgrádi nagykövetének kiutasítását az országból.

Szerbia a viszonosság elve alapján döntött a kiutasítás mellett, mivel Montenegró is kiutasította Vladimir Božović szerb nagykövetet, mondván, jelentős mértékben beavatkozott a montenegrói belügyekbe.

Ana Brnabić szerb kormányfő, Aleksandar Vučić szerb elnök és Nikola Selaković külügyminiszter vasárnap délután tárgyalt a fennálló helyzetről, és úgy döntöttek, a Montenegróval való együttműködés és a barátság fontosabb, ezért visszavonták a kiutasításra vonatkozó határozatot.

Várhelyi Olivér Twitter-bejegyzésében reagált a döntésre. Szerbia lépését pozitívan értékelte, és felszólította Montenegrót, hogy tegye meg ugyanezt.

Mint fogalmazott, a jószomszédi viszony és a régió együttműködése az alapja a bővítési folyamatnak, a stabilizációnak és a csatlakozásnak.

A nap folyamán egyébként az Európai Bizottság a Tanjug kérésére közölte, Szerbia és Montenegró is stabilan halad az Európai Unióba vezető útján.

Szerbia
Montenegró
nagykövet
kiutasítás
Várhelyi Olivér

Most

10:14

Távozik a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése

Felmentését kérte Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, s hozzá hasonlóan távozik a fesztivál éléről Harangozó Gyula művészeti igazgató is - tájékoztatta a kulturális szakember kedden az MTI-t.

Népszerű

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.