Ugrás a tartalomra

VMSZ-es alelnöke is lesz a köztársasági parlamentnek

2024.03.14
20:14
2024.03.14
20:25
Forrás
Vajdasági RTV
A hat alelnök közül egy a Vajdasági Magyar Szövetség soraiból kerül ki.

Ma is folytatódott a parlamenti képviselőcsoportok egyeztetése Belgrádban. A tárgyalások fő témája a szerb parlament alelnökeinek, a munkatestületek tagjainak, valamint a nemzetközi intézmények állandó küldöttségeinek megválasztása. Az ülés eredményeiről beszámolva Vladimir Orlić a Szerb Haladó Párt (SZHP) képviselője, a párt főbizottságának alelnöke kiemelte, hogy a szerb képviselőháznak 6 alelnöke lesz. Közülük kettő az SZHP, egy-egy a bosnyák és magyar nemzeti közösséget képviselő pártokból, egy a Szerbiai Szocialista Párt és egy a Mi, a nép hangja ellenzéki lista képviselői közül.

Orlić szerint Ana Brnabić mellett, akit 156 képviselő aláírásával javasoltak a köztársasági képviselőház elnökének, a legszűkebb vezetőségben minden bizonnyal az eddigi legtöbb nő kap majd helyet. Kiemelte, hogy a parlament diaszpóra és a térségbeli szerbek, valamint az oktatási, tudományos és technológiafejlesztési bizottságát ellenzéki pártok vezetik majd. A többi bizottság elnökeit hat képviselői csoport, köztük a VMSZ delegálja majd. A Szerbia az erőszak ellen, a NADA, valamint a Mi, a nép hangja – dr. Branimir Nestorović ellenzéki listák képviselői nem vettek részt a tanácskozásokon.

A megbeszélést vezető Stojan Radenović korelnök még egyszer arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy vegyenek részt a köztársasági parlament munkájában. Azt is kiemelték, hogy az ellenzéki pártok több mint 100 bizottsági helyre, valamint a nemzetközi delegációkba 20 tagot jelölhetnének.

köztársasági parlament
VMSZ
Vladimir Orlić

Most

18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.