Ugrás a tartalomra

A VMSZ sajtóközleményben felkéri az ukrán államfőt, hogy ne hirdesse ki az új oktatási törvényt

2017.09.09
12:44
2024.03.19
08:32
Az Ukrajnában elfogadott új oktatási törvény el kívánja törölni a szülőföldön való megmaradás és boldogulás alapfeltételének tekinthető anyanyelvi oktatás megvalósulását.

A törvény szándékosan meg kívánja fosztani a kisebbségi közösségek gyermekeit az emberi és szakmai kiteljesedés lehetőségétől – írja a VMSZ sajtóközleményében.

Ukrajnának az Európai Unióval kötött társulási megállapodása nem csak erősebb gazdasági és politikai kapcsolatok kialakulását feltételezi, hanem a közös értékek tiszteletben tartását is. Az új oktatási törvény nem csak nem tartja tiszteletben, de áthúzza a közös érték fogalmát, egy olyan durva asszimilációs kísérlet, ami a Kárpát-medencében élő magyar közösségek mindegyike számára elfogadhatatlan.

A választás lehetőségének megszüntetése az új ukrán oktatási törvény jogszabálya szerint azt jelenti, hogy az általános iskola negyedik osztálya után a kárpátaljai magyar gyerekeknek kötelezően át kell térniük az ukrán nyelvű oktatásra – a Vajdasági Magyar Szövetség ezt a rendkívül durva jogtiprást a többség-kisebbség viszonyát meghatározó jószándékú együttműködésbe vetett bizalom leértékelésének is tekinti, ami a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség évtizedes munkájának és küzdelmének arcul csapása.

A Vajdasági Magyar Szövetség szolidaritásáról biztosítja és támogatja a kárpátaljai magyarság politikai és szakmai érdekvédelmi szervezeteit, felkérve az ukrán államfőt, ne hirdesse ki a törvényt – ahogyan a kettős mérce nem lehet cél és nem lehet irány az európai értékek vonatkozásában, úgy az asszimilációs törekvéseknek sem lehet ismételten ajtót nyitni – hangsúlyozza a közleményben Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

oktatási törvény
Pásztor István
sajtóközlemény
Ukrajna
VMSZ

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.