Ugrás a tartalomra

Vučić koszovói látogatásának második napja

2018.09.09
14:58
2018.09.09
18:05
Forrás
Pannon RTV
Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét, ugyanakkor az albánokkal békés megegyezésre törekszik – mondta Kosovska Mitrovicában a szerb elnök.

Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét, ugyanakkor az albánokkal békés megegyezésre törekszik - mondta Aleksandar Vučić szerb elnök koszovói látogatásának mai központi eseményén Kosovska Mitrovicán, a Šumadija téren. A szerb elnök beszédében szót ejtett a történelemről, a határokról, a szerb-albán viszonyról, ugyanakkor egy több elemből álló fejlesztési stratégiát is bejelentett, amelynek célja a koszovói szerb közösség szülőföldön való megtartása.

Fotó: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Ujjongva fogadták Aleksandar Vučićot Kosovska Mitrovicán. A közönség soraiban feltűntek a koszovói szerb bányászok, tanárok és gyerekek. Mindannyiukhoz szólt a szerb köztársasági elnök. A szerb államfő majdnem egy órás beszédében egyebek között leszögezte, semmilyen írásos dokumentum nincs az albánokkal való megegyezésről, amely mentén folynának a tárgyalások a két fél között. Az elkövetkező 10-20 évben valakinek megállapodást kell kötnie az albánokkal, mivel ez a Koszovóban élő szerbek túlélésének feltétele - részletezte.
Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Hogy van-e bármilyen jellegű írásos feljegyzés a megállapodásról Brüsszelben? Ezzel foglalkozik az egész világ, mindannyian Szerbiáról beszélnek úgy, hogy a párbeszédben nem vettek részt, fogalmuk sincs erről az egészről. Itt, önök előtt a legnyitottabban, a legfelelősségteljesebben nyilatkozom: nincsen semmilyen írásos dokumentum a megállapodásról, és még csak közel sem állunk hozzá. Először ugyan, de úgy tűnik nekem, hogy megértettük azt, hogy tárgyalnunk kell, vagy legalább a kapcsolataink javításán kell dolgoznunk, de közel sem vagyok ebben a kérdésben optimista.”

 

Fotó:Tanjug/AP/Darko Vojinović

Nem a határok kérdésével kell foglalkozni, hanem inkább a koszovói szerbek jogait kell erősíteni Koszovóban, harcolni azért, ami jár nekik - mondta a szerb államfő. Majd hozzátette: „Amikor arról beszélnek, hogy meg akarom változtatni a határokat, nem mondanak igazat, mert ma a határok… De hol vannak a határaink? Tudja-e valaki? Mi egyet gondolunk, az albánok, akik sokkal többen vannak és erősebbek Koszovóban, másként gondolják. A világ egyik fele egyfélét gondol, a másik fele pedig másfélét. Valójában az önök jogait szeretném megváltoztatni, és mindent megtenni, amit csak tudunk. Meg akarunk mindent őrizni, amit csak lehet Koszovóban.”

Fotó: Tanjug/AP/Darko Vojinović

A történelem során a szerb vezetés sokszor másként, mítoszok mentén értelmezte saját magát, Európában elfoglalt helyét. A realitások talaján kell folytatni a politikai párbeszédet. Az albánok Koszovóban a vízumliberalizációért küzdenek, míg a szerbek az Európai Unió tagjává szeretnének válni - folytatta a szerb elnök, majd megállapította, hogy tulajdonképpen mindkét fél egy jobb, élhetőbb jövőt szeretne garantálni saját népének. A helyi szerbekhez szólva azt mondta, Belgrád pénzügyi segítségével a tíz, többségében szerbek lakta községben hamarosan számos beruházás valósulhat meg, amelyek a munkahelyteremtést, a szülőföldjükön való boldogulást segítik elő.

Aleksandar Vučić: „A kórházunk, a mi klinikai, kórházi központunk itt, Mitrovicán a büszkeségünk lesz, minden szerb számára. Ebbe 10 millió eurót fektetünk, 2 millió eurót pedig Gračanicán. Štrpcében is fejleszteni fogunk, új óvodákat építünk, és mindhárom észak-koszovói községben új vízvezeték-hálózat lesz hamarosan.”

Fotó: Tanjug / Dimitrije Goll

Ezekkel a befektetésekkel szeretnék megteremteni a biztonságot és a jövőt a Koszovóban élő szerbek számára - szögezte le a szerb államfő. Aleksandar Vučić nyomatékosította, nem fegyverekkel kell megoldani a problémákat, hanem párbeszéddel, a béke megőrzésének reményében.

Aleksandar Vučić
Koszovó
látogatás

Most

17:13, Frissítve: 17:34

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.